29 / 03 / 2024

İşyeri tadilat izni nasıl alınır?

İşyeri tadilat izni nasıl alınır?

Bir apartman içerisinde yer alan daire ve işyerlerinde yapılacak kimi tadilat işleri için ruhsat alınması gerekmezken, kimi tadilatlar için ise ruhsat izninin alınması şart oluyor. Peki, işyeri tadilat izni nasıl alınır?



İşyeri tadilat izni nasıl alınır?

Bir anagayrimenkul içerisinde yer alan daire ve işyerlerinde yapılacak kimi tadilat işleri için ruhsat alınması gerekmezken, kimi tadilatlar için ise ruhsat izninin alınması şart oluyor.


Boya badana, fayans ve parke döşeme, elektrik ve sıhhi tesisat değişiklikleri gibi küçük tadilatlar tamamen iç kısımda kalıyorsa ve kiriş gibi taşıyıcı unsurlara dokunmuyorsa, ruhsat alınması gerekmiyor. 


Taşınmazın metrekaresini değiştiren, dışarıdan görünen veya bina taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar tadilat ruhsatı gerektiriyor. 


Peki, işyeri tadilat izni nasıl alınır?


Belediyeler ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış olmaması halinde müracaat tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde tadilat ruhsatı veriyor. Tadilat ruhsatı almak için gerekenler aşağıda sıralanıyor:


-Tadilat ruhsatı dilekçesi (… İlçesi, … Mahallesi, … Pafta, … Ada, … Parsel sayılı yerim için onaylanan projeler doğrultusunda tadilat ruhsatımın düzenlenmesi hususunu bilgilerinize arz ederim)


-Tapu Tescil Belgesi


-İmar Durumu Çap belgesi: Yapı nizamı, kat adedi, saçak seviyesi, yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri ve inşaat emsallerini gösteren bir belge


- Mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki


Ayrıca, belediyeye ve tadilat tipine bağlı olarak başka belgeler de istenebiliyor: Proje Müellifleri Oda Sicil Durum Belgeleri, Müteahhitlik Sicili, Apartman Karar Defteri Örneği (Noter Onaysız), Fenni Mesul Taahhütnamesi (Noter Onaylı).



İşyeri tapusunu ev tapusuna çevirmek için ne yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön