25 / 04 / 2024

Ev takası nasıl yapılır?

Ev takası nasıl yapılır?

Tapu dairesine yapılabilen yasal işlemler arasında takas işlemi de yer alıyor. Bu işlemde iki taraf da birbirine taşınmaz mal tapusu devretmiş oluyor. Peki, ev takası nasıl yapılır?



Ev takası nasıl yapılır?

Tapu dairesine yapılabilen yasal işlemler arasında takas işlemi de yer alıyor. Bu işlemde iki taraf da birbirine taşınmaz mal tapusu devretmiş oluyor.


Bilindiği üzere tapu satış işlemlerinde bir taraf evi satın alırken diğer tarafa satış bedelini ödüyor, bağış işlemlerinde ise mal sahibi bedel almadan taşınmazın devrini sağlayabiliyor.


Ancak takas işleminde taşınmaz malların değeri birbirine eşit olsun veya olmasın tapu dairesinde değiş tokuş yapılabiliyor. 


Peki, bir eviniz olduğunu ve takas yapmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda ev takası nasıl yapılır? 


Ev takasının yapılabilmesi için tarafların aralarında anlaşma yapmış olmaları ve gerekli belgeleri de temin etmiş olmaları gerekiyor.


Tapu takas için gerekli evraklar:

1. Takas yapılacak taşınmaz mallara ait tapu senetleri.

2. Takas yapılacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Takas yapanların ikişer adet vesikalık fotoğrafı.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyum) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5. Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Bu belgeler ile yapılan müracaatın ardından takas işlemi için tapu dairesine iki tarafın da harç ödemesi gerekiyor. Aynı zamanda tapu döner sermayesi de ödeniyor.


Tapu takas harcı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön