28 / 03 / 2024

Ev tekstili ürünlerinde kanserojen maddelere dikkat!

Ev tekstili ürünlerinde kanserojen maddelere dikkat!

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), Uzakdoğu’dan ülkemize giren ve içerisinde azo boyar madde barındıran ürünlerin zararlarına dikkat çekiyor.



Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), Uzakdoğu’dan ülkemize giren ve içerisinde azo boyar madde barındıran ürünlerin zararlarına dikkat çekiyor. TETSİAD, kanserojen madde içeren azo boyar, ucuz fiyatlı ve kalitesiz ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiği konusunda halkı uyarıyor. Azo boyar içeren ucuz ve kalitesiz ürünlerin ithalatını durdurarak durumun engellenebileceğini belirten TETSİAD, derneğin sıkı yaptırımlarının yanı sıra devlet kontrolü ve sektör içi otokontrol sistemiyle dış alımların engellenerek, iç üretimin güçlendirilmesinin şart olduğunun altını çiziyor.


Son zamanlarda çevre örgütleri de dahil dünya kamuoyu, tekstil ve aksesuar ürünlerindeki insan ve doğaya zararlı maddelerin kullanımını konuşuyor. Gelişmiş ülkeler sağlığa zararlı olduğu için yasak olan maddelerin kullanılmaması konusunda yoğun gayret gösteriyorlar. Ancak bu durum ne yazık ki ülkemizde yeteri kadar denetlenemiyor ve ithal ürünler çok sıkı takipten geçmiyor. 


Türk ev tekstilinin kalbi, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) da Uzakdoğu’dan gelen ucuz ürünlerin tamamına yakınının insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Bu ülkelerle yapılan ithalatların özel ve çok sıkı kontrollerden geçmesi, gelen her maldan numune alınarak kimyasal kontrol için laboratuvar denetimine gönderilmesi gerektiğini belirten TETSİAD Yönetimi, AB ve ABD’nin uyguladığı katı kuralların ülkemizde de uygulanmasını ve her sektörde bir otokontrol sistemi oluşturularak ithalata yönelmek yerine, iç üretimi artırmanın gerekliliğini savunuyor. 


İç üretimi artırmak en güvenilir çözüm

TETSİAD, Uzakdoğu ürünlerine itimat etmeden kendi ürettiğini kullanan bir ülke olmayı amaçlayan Türkiye’nin, hem halk sağlığı hem de ülke ekonomisi açısından iç üretimi artırıcı faaliyetlerine hız vermesi gerekliliğini savunuyor. Üyeleriyle birlikte bu konu için gerekli çalışmaları başlatan TETSİAD, halkı da özellikle Uzakdoğu menşeili ürünlerden uzak durmaları, yerli malı tercih etmeleri konusunda uyarıyor.



Geri Dön