20 / 04 / 2024

Eve gelen icra nasıl durdurulur?

Eve gelen icra nasıl durdurulur?

Borçlunun borcunun ödememesi durumunda alacaktı borcun tahsili için icra talebinde bulunabiliyor. İcra talebi doğrultusunda icra memurları haciz işlemi için eve gelebiliyor. Peki, eve gelen icra nasıl durdurulur?



Eve gelen icra nasıl durdurulur?

Haciz borçlunun borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul, gayrimenkullere ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına icra yoluyla müdahale edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Alacaklının borcunu tahsili için icra takibi yoluna başvurabiliyor. Bunun için İcra Müdürlüğü'ne başvuru yapması gerekiyor. Her asliye mahkemesinin yargı çevresinde yeteri kadar icra dairesi bulunuyor. Her icra dairesinde Adalet Bakanlığınca atanacak bir icra müdürü ile yeteri kadar yardımcı ve mahallince atanacak katip, mübaşir ve sair müstahdemler bulunduruluyor.


 Ayrıca icra müdürü olmayan yerlerde bu vazife mahkeme yazı işleri müdürleri tarafından görülüyor. Adalet teşkilatı sulh mahkemesinden ibaret bulunan yerlerde Adalet Bakanlığı bu mahkemelere görmeye yetkili olduğu işlerce icra yetkisini verebiliyor. Bu takdirde icra müdürüne ait görev ve yetkiler mahkeme yazı işleri müdürü, yokluğu halinde zabıt katibi tarafından yerine getiriliyor. Birden ziyade asliye mahkemesi olan yerlerde Adalet Bakanlığı icra dairelerini bir arada bulundurmaya ve aynı icra mahkemesine bağlamaya yetkili oluyor. 


Alacaklının icra takibi talebinden sonra İcra Müdürlüğü borçluya bir tebligat gönderiyor. Bu tebligat kapsamında borçlu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olanlara uymak zorunluluğu oluyor. Gönderilen bu tebligatta;


-Ödeme emrinin alınmasından sonra belirtilen süre içinde ilgili kuruma ödeme yapılması gerektiği, 

-İtiraz hakkının olduğu,

-Mal beyanında bulunulması için başvuru yapılması gerektiği yazılı oluyor.  Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor. Peki, eve gelen icra nasıl durdurulur?


İcra  işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun kapatılması durumunda durduruluyor. Ayrıca haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor. Haczin durdurulamaması gibi durumlarda İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyuyor.


Eve icra nasıl gelir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön