25 / 04 / 2024

Haciz nasıl durdurulur?

Haciz nasıl durdurulur?

Borcunuzdan dolayı haciz işlemine maruz kaldığınızı farz edelim. Haciz işlemi nasıl durdurulur? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...



Haciz nasıl durdurulur?

Haciz, borçluya uygulanan; alacaklı kimsenin alacağı borcunun tahsilini alma yollarından biri olarak nitelendiriliyor. Bu işlem ile alacaklı, borçlunun borcunu ödememesi halinde söz konusu oluyor.


Eğer borçlu, borcunu ödemez ve alacaklı da bu durumu İcra Müdürlüğü'ne bildirip takip talebinde bulunursa, haciz işlemi için ilk adım atılmış oluyor. İcra Müdürlüğü de gelen bu talep doğrultusunda borçluya borcunu ödemesi için bildirimde bulunuyor.


Haciz nasıl durdurulur?

Haciz işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun kapatılması durumunda durduruluyor. Ayrıca haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor.


Hacizin durdurulamaması durumunda, İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyuyor.


Haciz ne zaman düşer?

Haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde haciz düşmüş sayılıyor.

* Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,

* Haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön