26 / 04 / 2024

Evi satanın tahliye süresi nedir?

Evi satanın tahliye süresi nedir?

Yapılan taşınmaz devir işleminin ardından taraflar arasında başka bir anlaşma yapılmaması durumunda, satanın taşınmazın tüm hakkını alıcıya bırakması gerekiyor. Peki, evi satanın tahliye süresi nedir?



Evi satanın tahliye süresi nedir?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Yapılan devir işleminin ardından taraflar arasında başka bir anlaşma yapılmaması durumunda, satanın taşınmazın tüm hakkını alıcıya bırakması gerekiyor.


Ancak içinde kiracısı bulunan bir ev satın alındığın durum değişiyor. Kanunen içinde kiracı varken alım yapılması ve bu eve ihitiyacın olması halinde kiracıya tahliye bildirimi yapılıyor.


Borçlar Kanunu gereğince; Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.


Peki, satın aldığınız evde kiracı değil de eski malikin ikamet ettiğini farz edelim. Evi satanın tahliye süresi nedir?


Kanunen eski ev sahibinin evi boşaltması için bir süre bulunmuyor. Eski ev sahibinin taraflar arasında başka bir anlaşma olmadıkça evi hemen teslim etmesi gerekiyor.


Buna rağmen eski ev sahibi evi boşaltmıyor sa, yeni ev sahibi, eski ev sahibini "Mülkiyet hakkımı ihlal ediyor." diyerek savcılığa başvurabiliyor.


Ayrıca, yeni ev sahibi, eski ev sahibinin evi hemen boşaltması için ihtarname çekebiliyor.


Ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön