25 / 04 / 2024

Evinizi sıcak tutmanın basit ve ucuz 14 yolu!

Evinizi sıcak tutmanın basit ve ucuz 14 yolu!

Son bir senede doğalgaz fiyatlarındaki rekor artışlar, önümüzdeki kış aylarında evleri ısıtmayı daha maliyetli duruma getirecek. Peki evi sıcak tutmanın yolları nedir? İşte evinizi sıcak tutmanın 14 ucuz ve basit yolu...



Son bir senede doğalgaz fiyatlarındaki rekor artışlar, önümüzdeki kış aylarında evleri ısıtmayı daha maliyetli duruma getirecek. BBC, kış ayları yaklaşırken evinizin yalıtımını düşük maliyetli, basit ve hızlı bir şekilde bir  nasıl iyileştirebileceğinizi masaya yatırdı. İşte BBC'deki o haber...

1. Alüminyum folyo

Özellikle duvara dayalı radyatörlerden yaşanan ısı kaybının önüne geçmenin en kolay yolları arasında radyatörün arkasındaki duvara alüminyum folyo yapıştırmak geliyor. Friends of the Earth adlı sivil toplum kuruluşunda enerji üzerine çalışmalar gerçekleştiren Sophie Neuburg, bu kolay yöntemin ısıyı odaya geri yansıttığını belirtiyor.

Isı kaybının önlemek için özel üretilmiş folyolar bulunuyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Moneymagpie sitesinden Carl Brennand, mutfak tipi alüminyum folyoların da bu amaçla kullanılabileceğini ancak bunun için üretilen folyolardan daha iyi sonuç alınacağını kaydediyor.

Evinizi sıcak tutmanın basit ve ucuz 14 yolu!

2. Kalın perdeler

Konutlarda pencereler dolayısıyla yaşanan ıısı kaybının önüne geçmenin bir yolu da evlerde kalın perde kullanımına özen göstermek. Carl Brennand, termal yalıtım özelliğine sahip perdelerin bu amaçla kullanılacağını belirtiyor.

Tasarruf siteleri arasında yer alan moneysavingexpertcom'dan tüketici analisti Archna Luthra da konuyla ilgili olarak "Ne kadar kalınsa o kadar iyidir" şeklinde konuşuyor.

Carl Brennand, yeni perde almak istemeyenlerin de perdelerinin iç tarafına bir şeyler dikebileceğini söylüyor ve "Duş perdesi bile dikebilirsiniz" diye ekliyor. Konutunuzdaki dış kapının arkasına perde takmak da hemen hemen aynı etkiye sahip. Ancak bunun bir perde olma şartı da gerekmiyor. İç mekan tasarımcısı Claire Potter konuyla ilgili olarak, "Ninem kapanın arkasına eski bir kilim asardı" dedi.

3. Açık perdeler

Evinizdeki perdelerin kalın olması ne kadar önem taşıyorsa, güneş çıktığında perdeleri açarak konutun ısınmasını sağlamak da büyük önem taşıyor. Güneşten gelen doğal ve ücretsiz kaynakları olabildiğince uzun zaman kullanmak gerekiyor. Evinizde güneş batar batmaz perdeleri kapatmak da evinizin ısısının korunmasına etki sağlayacak.

4. Çift camlı pencere ve alternatifleri

Yalıtım açısından ön plana çıkan çift camlı pencereler yüksek maliyetli olabiliyor. Buna para ayırmak istemeyenler için uygun bazı alternatifler de bulunuyor. Neuburg konuyla ilgili olarak, "Tek katlı pencerenizin üzerine çekebileceğiniz pencere yalıtım filmleri var" şeklinde konuşuyor ve çift katlı pencere kadar olmasa da yalıtımı iyileştirdiğini belirtiyor.

Yapışkanları ile pencereye yapışan bu filmler, genel olarak da saç kurutma makinasının ısısıyla sabitlenebiliyor.

Pencereye yapışan filmlerin dezavantajı ise pencereyi açabilmek için genel olarak o filmi çıkarmak gerekiyor. Fakat filmlerin fiyatlarının uygun olması bunun her sene gerçekleştirilebileceği ya da açılmayan pencerelere yapıştırılabileceği anlamı taşıyor. 

Evinde ısınma altyapısı bulunmayan Potter, bütün evdeki pencerelerin 180 lira gibi bir maliyetle kaplanabileceğini, kendi konutunda bir filmin 2-3 sene dayandığını belirtiyor.

Evinizdeki pencerelerin kenarlarında boşluk varsa, onları da köpük ya da yapışkanlı süngerlerle kapatmanız mümkün.

Evinizi sıcak tutmanın basit ve ucuz 14 yolu!

5. Baca balonları

Eğer evinizde bir şömine varsa, bacadan bir ısı kaybı yaşanacağını unutmayın. Potter, çoğu kişinin şömineleri ısınmak amacıyla değil dekoratif amaçlarla kullandığını, bu hallerde ise bacanın içine bir baca balonu yerleştirilerek ısı kaybının engellenebileceğini belirtiyor.

Eğer evinizde baca balonu kullanacaksanız, ateş yakmak istediğinizde balonu şömine bacasından çıkarmayı unutmamanız gerekiyor.

6. Minik deliklerin büyük etkisi

Konutunuzdaki kapıda mektup deliği ya da evcil hayvanınızın girip çıkabilmesi için bazı delikler varsa, bunlar da ısı kaybına yol açan etkenler arasında bulunuyor. 

Evinizde ısı kaybına yol açan bu delikleri yün gibi malzemelerle kapatarak yalıtımı iyileştirmeniz mümkün.

Potter konuyla ilgili olarak "Küçük bir cereyan noktasının bile odayı ne kadar soğutabileceğini görmek inanılmaz" dedi.

7. Kapı altlarına dikkat

Eski nesillerden öğrenilen bir diğer yöntem de dış kapının alt tarafıyla zemin arasında kalan boşluğu kapatacak basit malzemeler kullanmak. Bunu yapmak için kapı altı izolasyon süngeri temin edebileceğiniz gibi taytlarınızı ya da külotlu çoraplarınızı kumaş ya da çorapla doldurup kapınızın iç kısmında yere yaslayabilirsiniz.

8. Radyatör temizliği

Evinizdeki radyatörleri temizlemek, ısı iletimini iyileştiren etkenler arasında yer alıyor. Radyatörlerin önüne büyük eşyalar koymamak da ısının odada daha verimli olarak yayılmasını sağlamış oluyor.

Evinizi sıcak tutmanın basit ve ucuz 14 yolu!

9. Radyatör üstüne raf

Neuburg, radyatörlerin üzerine bir raf koymanın gelen ısıyı odanın içerisijnde daha iyi bir şekilde dağıtabileceğini belirtiyor. Ancak radyatörün üzerine doğrudan bir şey koymamak da büyük önem taşıyor.

Özellikle radyatörlerin pencerelerin altında bulunduğu durumlarda, perde çekildiğinde sıcak hava perde ve  pencere arasında hapsoluyor. Kullanılan bu raflar böyle durumlarda daha da önem taşıyor.

10. Evinizdeki kullanılmayan odalar

Eğer evinizde kullanmadığınız odalar bulunuyorsa radyatörü kapatıp odanın kapısını kapalı tutmanız gerekiyor. Böylelikle soğuk hava konutun geri kalanına yayılmaz

11. Yerin de yalıtımı var

Evde zemini bir şeylerle kaplamak da ısı yalıtımını artıran etkenler arasında bulunuyor. İngiltere'deki Ulusal Enerji Vakfı'na (NEF) göre ısı kaybının yüzde 10'luk kısmı konutlarım zeminlerinden kaynaklanabiliyor. Evinizdeki tahta zeminler diğer zeminlere göre daha iyi olsa da yine de ısı kaybından muaf olmuyor.

Yaşanan bu durumun önüne geçmek amacıyla halı ya da kilim kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu yöntemler yalıtımı artırdıkları gibi ayaklarınızı da daha sıcak tutuyor.

Potter konuyla ilgili olarak "Bazen sadece psikolojik etkileri bile yeterlidir" şeklinde konuşuyor.

İngiltere'deki Ulusal Enerji Vakfı, yer döşemesinde delikler ya da çatlaklar bulunan kişilere bunları kapamayı ya da doldurmayı tavsiye ediyor.

Evinizi sıcak tutmanın basit ve ucuz 14 yolu!

12. Çatı yalıtımı

Profesyonel bir ekibe ev yalıtımı yaptırmak bütçenizi aşabilir. Ancak en azından çatı yalıtımını kendiniz yapabilirsiniz.

Brennand konuyla ilgili olarak yalıtım yünlerinin fiyatlarının uygun olduğunu ve çatıların iç tarafının bunlarla yalıtılabileceğini belirtiyor.

Nem oluşmasını engellemek amacıyla çatının saçaklarında boşluklar bırakmak da büyük önem taşıyor. Ancak bu işi kendiniz yapacaksanız maske, gözlük ve koruyucu ekipman kullanmayı unutmamanız gerekiyor.

13. Tavan arası kapağı

Eğer evinizde bir tavan arası varsa, onun kapağını da yalıtmak sıklıkla unutulan detaylar arasında yer alıyor. Evinizdeki bu kapakları da pencerelerinizi yalıttığınız yapışkanlı süngerlerle yalıtmanız mümkün.

Çatıdaki kiremitlerinizde ya da çatı kaplamanızda eksikler ya da kırıklar olmadığından da emin olmanız gerekiyor.

Potter konuyla ilgili olarak "Çatınızda hasar varsa su geçirir ve ıslanan yalıtım malzemeleri de verimliliğini yitirir" dedi.

14. Isıtmaya zaman ayarı

İngiltere'de yaşlılar için bazı çalışmalar yapan Age UK adlı sivil toplum kuruluşu, konutu yüksek ısılarda hızlı bir şekilde ısıtmak yerine düşük ısıda daha yavaş olarak ısıtmanın daha verimli olduğunu belirtiyor.

Luhtra da konuyla ilgili olarak "Isı kaynağını tüm gün açık tutmanın daha verimli olduğu bir şehir efsanesidir" dedi.

Eğer elektrikle ısınıyorsanız ve tarifeniz kullandığınız saatlere göre farklılık gösteriyorsa, ısıtma cihazınızı elektriğin en pahalı olduğu saatlerde kullanmamanız da önemli.

Bu habere Olivia Sorrel-Dejerine de katkı sağlamıştır.

Isı yalıtımı konutların değerini artırıyor!


Geri Dön