28 / 03 / 2024

Evlatlık mirastan çıkarılabilir mi?

Evlatlık mirastan çıkarılabilir mi?

Bir kimsenin ölümü halinde mirasçılarına kalan malvarlığına miras deniyor. Peki, evlatlık mirastan çıkarılabilir mi?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''evlatlık mirastan çıkarılabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. 

 

Dayım yeğenini evlat edindi, okuttu, yetiştirdi. Fakat evlatlık hayırsız çıktı. Bir gün bile dayıma ve eşine iyi niyetle yaklaşmadı. İş sahibi olunca da ayrı bir şehre yerleşti. Bir gün dayım yanına gitmek isteyince kapıdaki güvenlikçilere “Ben böyle birini tanımıyorum içeri almayın” demiş. Bu durumda dayım da kendisine mirasının kalmasını istemiyor. Zira başka çocuğu yok ve eşi ile birlikte mirasçı olacağı için eşine sıkıntı yaşatacağı izlenimi var. Bu durumda ne yapabilir? ● K.B.

 

Evlatlık aynı evlat gibi mirasçıdır. Hatta öyle bir mirasçıdır ki miras payı üzerinde saklı payı vardır. Bu pay da diğer mirasçılara göre (eş hariç) bayağı güçlüdür. Böyle bir durumda evlatlık aynen evladın haklarına sahiptir. Hele hele sadece eş ile birlikte mirasçı ise mirasın dörtte üçüne sahiptir.

 

AĞIR BİR SUÇ İŞLEMİŞSE... 

Ancak okuyucumun anlattıkları benim yukarıda özetlediğim kadar değil, çok fazlası var. Örneğin evlat edinenin rahatsızlanmasına sebep olacak olaylar yaşatmış. Şimdi bu durumda hâlâ evlatlık mirasçı olabilir mi? Medeni Kanun’un 510’uncu maddesinde şöyle diyor: “Aşağıdaki durumlarda miras bırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir.

 

1. Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemiş ise;

 

2- Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemiş ise.”

 


ÖNLEM ALINMALI 

Mektupta anlatılan olaylarda bu unsurlar var. Mirasçı olacak evlatlık bu çerçevede davranmış. O halde bu kişi ölüme bağlı bir tasarrufla örneğin vasiyetname ile mirasçılıktan çıkarılabilir. Çıkarma nedenleri vasiyetnamede açıklanmalıdır. Bu durumda mirastan pay alamaz. Peki bu pay ne olur?

 

Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bu yönde de önlem alınmaz ise mirastan çıkarılan kişinin alt soyuna kalabilir. Bu da istenilmiyor ise ona göre ölüme bağlı tasarrufta bulunmak gerekir.


Geri Dön