23 / 04 / 2024

'Ev'lenmeye talep artıyor! Bunlara dikkat!

'Ev'lenmeye talep artıyor! Bunlara dikkat!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün Nisan 2021 konut satış istatistikleri açıklandı. Buna göre konut satışları Nisan 2021'de arttı. Peki ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün Nisan 2021 konut satış istatistikleri açıklandı. Açıklanan verilere göre; Nisan ayında Türkiye'de 2020 Nisan'a göre konut satışları yüzde 124.1 arttı. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Nisan 2021'de Türkiye genelinde 95 bin 863 konut satıldı. 

Yıllık artışta Kovid-19 salgını etkisini belirgin şekilde hissettirirken, aylık değişimi de kısıtlamaların etkilediği görülüyor. 

 Ev lenmeye talep artıyor! Bunlara dikkat!

Döviz bozduran ve faizden kaçanların tercihi

Kısıtlamaların etkisiyle satışlarda bir miktar düşüş yaşansa da geçen aylarda yakalanan olumlu hava sürüyor. Bu dönemde dövizini bozdurup konu alanların piyasada ağırlığı artarken, yüksek maliyetler nedeniyle kredi kullanmayanlar da uygun vade oranıyla senetli alımı tercih ediyor. Böylece ipotekli satışlar düşük seyrederken, diğer satış türlerinde tüm zamanların en yüksek Nisan verisi kaydedildi. 

Diğer satışlar 78 bin 359 adetle toplam içinde yüzde 81.7 paya sahip oldu. Mart ayında bu pay yüzde 80.4 olarak gerçekleşmişti. 

Kredi kullanımı ise satışların dibi gördüğü geçen yılın Nisan'ına göre yalnızca yüzde 2.5 artış kaydetti. Nisan'da 17 bin 514 konutun satışı krediyle yapıldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 18.3 oldu. 

 Ev lenmeye talep artıyor! Bunlara dikkat!

Yeni teşvik bekleniyor

Merkez Bankası verilerine göre konut kredisi faizleri aylık ortalama yüzde 1.50 seviyesinde. Bankalarda yüzde 1.32 ile 2.09 arasında değişiklik gösteren faiz oranları bulunuyor. İste bu yüksek oranlar, ev alanların kredi yerine diğer seçeneklere yönelmesine neden oluyor. Haziran 2020'de uygulanan yüzde 0.64 ile yüzde 0.74 faiz oranlı konut kredileri, kredili satışta rekor getirmişti. Sektör tam kapanmanın ardından yeni bir teşvik istiyor. 

 Ev lenmeye talep artıyor! Bunlara dikkat!

Alım yaparken nelere dikkat edilmeli?

- Peşin sekilde ev alırken paranızın güvende olması ve herhangi bir hıszılık ya da dolandırıcılıkla karşılaşmamak için Tapu Takas ve Tapu Güvenilir Hesap uygulamaları kullanılabilir,

- Peşin alımlarda paranın gönderildiği kişinin tapu sahibi olmasına dikkat edilmeli,

- Senetle alım yapılıyorsa eğer, firmanın güvenilirliğine dikkat edilmeli,

- Proje için bankadan kredi verilip verilmediği kontrol edilmeli. Çünkü bankanın kredi vermesi, garantör olması anlamını da taşıyor, 

- Ruhsatsız proje için senet imzalanmamalı,
 
- Senetlerin isme yazılı şekilde her taksit için ayrı olarak düzenlenmesi istenmeli. 

4 ayda 359 bin konut satıldı!

Ev almak artık çok kolay!


Geri Dön