26 / 04 / 2024

Eylül 2018'de kiraya ne kadar zam yapılacak?

Eylül 2018'de kiraya ne kadar zam yapılacak?

2017 ve daha önceki yılların Eylül ayında kira sözleşmesi imzalayan mal sahibi ve kiracıların yıllık zam dönemi geldi. Peki, Eylül 2018'de kiraya ne kadar zam yapılacak?



2017 ve daha önceki yılların Eylül ayında kira sözleşmesi imzalayan mal sahibi ve kiracıların yıllık zam dönemi geldi. Sözleşmesi bir sene daha için yenilenen kiracılara Eylül ayı enflasyon oranlarına göre zam yapılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 6,60 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6,60, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 25,32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,78 artış gösterdi.

Peki, yukarıdaki hangi oranlar kullanılarak kira bedelinde zam yapılacak? Eylül 2018'de kiraya ne kadar zam yapılacak?

Eylül 2018'de kiraya ne kadar zam yapılacak?

Kira artış hesaplamalarında Yargıtay Kararı'na göre, on iki aylık ortalamalar bazı alnıyor. Bu oranda kira bedelinde artış yapılıyor. Eylül ayı enflasyon verilerine göre bu ay kiracıya yapılacak zam oranı 18,78 oldu.

Buna göre kirası 1000 lira olan bir kiracıya yeni dönemde 1878,8 lira zam yapılacak.

Dava açma süresi ve kararın etkisi 

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar. 

Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.


TEFE TÜFE oranları Eylül 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön