26 / 04 / 2024

Eyüpsultan'da yayalaştırma çalışmaları başladı!

Eyüpsultan'da yayalaştırma çalışmaları başladı!

İstanbul'un tarihi ve turistik merkezlerinde yapılan yayalaştırma çalışmaları Eyüpsultan'a uzanıyor



Sadece İstanbul'un değil özellikle Ramazan ayları ve kandillerde tüm Türkiye'nin manevî merkezi durumundaki Eyüp, yayalaştırma çalışmalarıyla rahat bir nefes alacak. Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği cami, türbe ve mezarlıklar artık daha rahat gezilebilecek.

Ayasofya ve Sultanahmet'i otomobil işgalinden kurtaran yayalaştırma projeleri şimdi de Eyüpsultan Camii'nin çehresini değiştirecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), Eyüpsultan Camii ve çevresinin yayalaştırılmasına karar verdi. Proje kapsamında, Eyüp'ün Merkez Mahallesi'ndeki Kızıl Değirmen Sokak, Kızıl Mescit Sokak, Hasan Hüsnü Paşa Sokak ve Feshane Caddesi trafikten arındırılacak. Korna gürültüsü ve egzoz dumanından kurtulacak mekanın turizm açısından cazibesi de artacak.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sas) mihmandarı olan ve halk arasında Eyüp Sultan olarak bilinen Halid bin Zeyd Eba Eyyub El-Ensarî'nin kabrinin burada bulunması projenin önemini artırıyor. Yılın her günü yurtiçi ve yurtdışından gelen binlerce ziyaretçinin akınına uğrayan Eyüpsultan Camii ve çevresi böylece, otomobil gürültüsünden ve işgalinden kurtulacak. Trafikten arındırılan tarihî mekan yayalar için daha ulaşılabilir ve yaşanabilir hale gelecek. Türk ve İslam tarihi açısından önemli edebiyatçı, sanatçı, asker ve din adamlarının kabirlerinin olduğu Eyüpsultan Mezarlığı'nın bu bölgede olması projeye ayrı bir önem kazandırıyor. Necip Fazıl Kısakürek, Fevzi Çakmak, Mahmut Esad Coşan, Zübeyir Gündüzalp ve Ahmet Kabaklı'ya kadar yüzlerce önemli şahsın kabri Eyüpsultan Mezarlığı'nda bulunuyor. Yayalaştırma ve restorasyonlarla birlikte ilçenin turistik cazibesinin artacağına sevinen esnaflar, projenin tamamlanacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.
ZAMAN


Geri Dön