25 / 04 / 2024

Faaliyeti durdurulan iş yerleri kira ödeyecek mi?

Faaliyeti durdurulan iş yerleri kira ödeyecek mi?

Koronavirüs salgını birçok sektörü etkisi altına aldı ve bir aydan fazla süredir kapalı olan işletmeler bulunuyor. Bu durumdan en çok etkilenenler arasında restoranlar ve kuaförler gösteriliyor. Peki tedbirler nedeniyle kapatılan işletmeler kira ödeyecek mi? Koronavirüs sebebiyle kira ödeyememek müc



Koronavirüs salgını önce dünyayı sonra ülkemizi etkisi altına aldı. Ticaretten ekonomiye, gayrimenkulden gıdaya her sektör salgından olumsuz etkileniyor. Salgın çerçevesinde işletmelerin ekonomik zararlarını engellemek adına önlemler alınıyor. 

Koronavirüs salgını sebebiyle, faaliyetlerini durdurup işletmelerini kapatan dükkan sahipleri, kira ödeyip ödemeyeceklerini merak ediyor. Bu salgından en çok etkilenen iş grupları arasında kuaförler ve restoranlar bulunuyor. Peki önlemler nedeniyle kapatılan iş yerleri kiralarını ödeyecek mi?

Tedbirler birçok vatandaşın hem sosyal hayatını hem iş hayatını olumsuz etkiledi. İş yerlerinin kira durumu da bu noktada merak ediliyor. İşte Korkusuz Gazetesi’nin soru cevap köşesinden bir örnekle işletme kiralarına ait ayrıntı...

İŞ YERİ KAPANANLAR KİRA ÖDEYECEK Mİ?

Kuaförüm. Bildiğiniz gibi, virüsle mücadele kapsamında devletin aldığı kararla işyerimiz kapanalı bir ayı geçti. İşyerim için kira ödüyorum. Arkadaşlardan üç ay kiranın ödenmeyeceğine dair kanun çıktığını duydum. Bu doğru mu acaba? 

CEVAP: Sorunuzun cevabı dükkanın mal sahibine göre değişir. Şayet dükkanınız büyükşehir belediyesine, belediyeye, il özel idaresine veya bunların bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerine aitse, 17 Nisan 2020'de yürürlüğe konan 7244 sayılı kanunun 1/1-ç maddesi hükmüne göre, bu kuruluşların meclisleri 19 Mart 2020'den itibaren kira bedellerinin ödenmesini 3 ay erteleyebilecek. Ayrıca faaliyetiniz durdurulduğundan dolayı, çalışmadığınız döneme ilişkin kira bedelini de ödemeyeceksiniz. Ancak dükkanın mal sahibi özel bir kişi veya kurum ise kirayı ödemek zorundasınız. Kira bedelini üç ay geç ödemeniz halinde ise bu gecikme tahliye sebebi sayılmayacak.

İş yeri kiralarının ödenmemesi mücbir sebep mi?

Koronavirüs sürecinde iş yeri kiraları ödenecek mi?


Geri Dön