12 / 12 / 2025

Fahiş fiyat beklentileri gayrimenkul ticaretini kilitliyor!

Fahiş fiyat beklentileri gayrimenkul ticaretini kilitliyor!

Emlak piyasasında alım, satım ve kiralamalarda fiyat beklentilerinin piyasa gerçeklerinin çok üzerine çıkması, sektörde ciddi durgunluklara neden oldu.


1.2 milyon TL'ye 190 metrekare net tarla! 600.000 TL peşin! 50.000 taksitle! Son 7 parsel!.


Gayrimenkul sektöründe son dönemde alım, satım ve kiralamalarda fiyatların piyasa koşullarının çok üzerinde belirlenmesi, sektörde ciddi bir durgunluğa yol açtı. Özellikle konut kiralarında yapılan yanlış fiyatlandırmalar, hem ev sahiplerinin hem de yatırımcıların zarar etmesine neden oluyor.

Varlık Gayrimenkul Kurucusu Erhan Yılan, piyasadaki mevcut durumu değerlendirerek önemli uyarılarda bulundu. 

Yılan, “Fiyatlar gerçekçi seviyelere çekilmediği sürece piyasada hareketlilik beklemek mümkün değil. Mülk sahipleri, geçen yılki fiyat artışlarının devam ettiğini düşünüyor ancak piyasa artık bu rakamları kabul etmiyor.” dedi.

FAHİŞ FİYATLAR SATIŞ VE KİRALAMAYI YAVAŞLATIYOR

Konut satışlarındaki ve kiralamalardaki yavaşlamanın en büyük sebebinin, satıcı ve ev sahiplerinin piyasa gerçeklerinden uzak fiyat talepleri olduğunu vurgulayan Yılan, “Geçmişteki hızlı fiyat artışlarını referans alıp bugün hâlâ aynı seviyeleri isteyen mülk sahipleri, alıcı bulmakta zorlanıyor.

Kiralamalarda da benzer bir tablo var; bölge ortalamasının çok üzerinde belirlenen kiralar nedeniyle daireler uzun süre boş kalıyor. Bu da hem yıllık gelir hedefini düşürüyor hem de yatırımcının kârlılığını olumsuz etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Fahiş fiyat beklentileri gayrimenkul ticaretini kilitliyor!

BOŞ KALAN DAİRE, YATIRIMCILARIN GETİRİSİNİ DÜŞÜRÜYOR

Yılan, kira geliriyle yatırım yapanların da bu ortamda ciddi kayıplar yaşadığını belirtti: “Örneğin, 25 bin TL kira beklenen bir daire iki ay boş kalırsa, ev sahibi 50 bin TL kayba uğruyor. Bu da yıllık kira gelirinde yüzde 15-20’lik bir azalma anlamına geliyor. Bu nedenle fiyatların bölge ortalaması ve piyasa talebiyle uyumlu olması büyük önem taşıyor.”

Piyasanın yılın ikinci yarısıyla birlikte dengelenmeye başladığını belirten Yılan, “Makul fiyatla satışa veya kiraya çıkan mülkler hâlâ hızlıca el değiştiriyor. Ancak yüksek fiyat beklentisiyle hareket edenler, alıcıyı kaçırıyor ve mülkleri uzun süre ellerinde kalıyor.” dedi.

UZMAN DESTEĞİYLE FİYAT BELİRLEYİN

Ev sahipleri ve yatırımcılara da seslenen Yılan, “Fiyat tespiti için mutlaka profesyonel analiz yapılmalı. Bölge raporları, emsal satış ve kira değerleri gibi verilerle desteklenen fiyatlar, ticaretin önünü açıyor. Aksi halde piyasa dışı rakamlar, mülk sahiplerine zaman ve para kaybettiriyor,” diyerek uyarıda bulundu.
 


Geri Dön