25 / 04 / 2024

Faik Yılmaz: Bugün 2 milyon esnaftan yarısı kiracı!

Faik Yılmaz: Bugün 2 milyon esnaftan yarısı kiracı!

MAL sahipleri isterse 10 yılı dolduran kiracılarını 1 Temmuz tarihinden itibaren bulundukları yerlerden çıkartılabilecek. Bu da işleri dibe vurmuş masrafını çıkaramayan esnafı düşündürmeye başlattı. 2 milyon esnaftan yarısı kiracı...



Bir Temmuz'da yürürlüğe girecek yasa kiraları yükseltecek. Bu da işleri dibe vurmuş masrafını çıkaramayan esnafı düşündürmeye başlattı.


MAL sahipleri isterse 10 yılı dolduran kiracılarını 1 Temmuz tarihinden itibaren bulundukları yerlerden çıkartılacağı konusu gündeme bomba gibi düştü. 


10 yılını doldurmuş kiracılar ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı. Komisyoncular ve esnaf temsilcileri bu yasadan daha çok dükkân ve mağazaların etkileneceğini ifade edip bunun kiraları arttıracağını ve esnafı huzursuz edeceğini ifade ettiler. Bu konuda daha şimdiden kira pazarlıklarının yapıldığı bile ifade edildi. 


GİDER FIRLAYACAK 


Temmuz 2012'de değiştirilen yeni Borçlar Kanunu'nun 347. maddesini oluşturan kira hukuku hükümleri 1 Temmuz 2014'te devreye giriyor. Buna göre 10 yıldır aynı yerde kiracı olan kişiler mal sahiplerinin talep etmesi durumunda gayrimenkulü tahliye edecek. Bunun ise daha şimdiden esnafın büyük dertlerine bir yenisinin daha eklenmesine neden olacağı ifade edildi. İstanbul Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz ise bunun zordaki küçük esnafı daha zorlayacağını belirtip,"Bugün 2 milyon esnaftan yarısı kiracı. İşler ise dibe vurmuş durumda. 


Perakende Yasası'nın çıkmasını bekleyen esnaf karşısında bu yasanın uygulanmasını buldu. Bu arada Kentsel Dönüşüm küçük esnafı proje kapsamına almayı unuttu. Şu anda iş yapabilecek yerlerdeki kiralar uçmuş durumda. Bu yasa kiradaki küçük esnafın giderini arttırmaktan başka bir işe yaramaz"dedi. 


KEPENK İNDİRTİR 


Esnafın kasasının ödenecek senet, fatura dolu olduğunu belirten Yılmaz,"Bu yasanın yürürlüğe girmesi birçok esnafın kepenk indirmesine neden olur. 


Zaten kiralar yüksek. Ev kirası asgari ücretten dükkan kirası ise açlık sınırından yüksek. Bu yasa mutlaka gözden geçirilmeli. Özellikle kirasını zamanında ödeyen kiracılar için yeni bir uygulamaya gidilmeli"dedi. Komisyoncular ise bu uygulamanın kiraları yükselteceğini belirtip bu yıl çok sorunlu bir dönem geçirileceğini ifade ettiler.


Güneş Gazetesi 


Geri Dön