26 / 04 / 2024

Faiz kararı doları etkileyecek mi? Dolar/TL kuru nasıl hareket edecek?

Faiz kararı doları etkileyecek mi? Dolar/TL kuru nasıl hareket edecek?

Merkez Bankası 20 Ekim 2022 Perşembe günü Ekim ayı toplantısını yaparak faiz kararını açıklayacak. Beklentiler faizin 100 baz puan daha indirilmesi yönünde. Peki bu indirim kararı dolar kuru üzerinde etkili olacak mı? Piyasadaki beklenti ne? İşte yanıtlar...



Ünlü Menkul Değerler Kıdemli Müdürü Murat Akyol, ABD'den gelen verilerin FED'in agresif faiz artırımına devam edeceğinin göstergesi olduğunu söyledi. Bu nedenle Fed'den gelecek bir işarete kadar piyasalardaki oynaklığın devam edeceğini ifade eden Akyol, yurtiçi  piyasalarda ise MB'nın ekim ayı toplantısından sonra açıklayacağı faiz kararının takip edildiğini söyledi. Beklentilerin Merkez Bankası'nın Perşembe günü gerçekleştireceği Ekim ayı PPK toplantısında bir kez daha 100 baz puan faiz indirimi yapacağı ve politika faizini 11 puana indirmesi yönünde olduğunu belirten Murat Akyol, sonraki iki toplantıda daha 100'er baz puanlık faiz indirimine gidilerek,  yıl sonuna kadar politika faizinde tek haneli rakamlara ulaşılmaya çalışılacağını söyledi.

Cari açık yıl sonunda 50 milyar doları aşabilir

Forex için hazırlanan videoda piyasaya dair beklentilerini paylaşan Akyol, enflasyon ve büyüme açısından bakıldığında Merkez Bankası'nın  büyüme yanlısı adımlar atmasının beklendiğini kaydetti. Akyol, faizlerin indirilmesinin ekonomik aktiviteyi artırıcı etkisi olduğunu ancak cari açığa bakıldığında ise negatif etkisinin süreceğini söyledi. Cari açığın son açıklanan rakamlara göre 41 milyar dolar civarında olduğunu dile getiren Akyol ekonomik aktivitenin bu şekilde devam etmesi halinde yıl sonu itibariyle cari açığın 50 milyar doları aşmasının da ihtimaller arasında olduğunu söyledi.

Faiz indirimi döviz kurunu etkiler mi?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön