26 / 04 / 2024

Faizde şok gelişme! Avrupa ve İngiltere’de faizler son 15 yılın en yüksek seviyesinde! Faiz artışları sürecek mi?

Faizde şok gelişme! Avrupa ve İngiltere’de faizler son 15 yılın en yüksek seviyesinde! Faiz artışları sürecek mi?

Merkez bankaları birer birer faiz kararlarını açıklamaya devam ediyor. Dün akşam ABD Merkez Bankası’nın ardından bugün de Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını açıkladı.



ABD Merkez Bankası Fed’in ardından bugün de Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz politikalarına ilişkin açıklamalar geldi. ECB, beklentiler doğrultusunda gösterge faiz oranını 50 baz puan yukarı çektiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından faiz oranları yüzde 3 seviyesine yükselirken, bu oranın 2008 yılından bu yana uygulanan en yüksek faiz oranı olduğu belirtiliyor.

Faizde şok gelişme! Avrupa ve İngiltere’de faizler son 15 yılın en yüksek seviyesinde! Faiz artışları sürecek mi?

Avrupa Merkez Bankası, gecelik mevduat oranını yüzde 2,5 seviyesine, gecelik borç verme oranını ise yüzde 3,25 düzeyine çıkardığını bildirdi. ECB’nin karar metnine göre, mart ayında gerçekleşecek toplantıda da faiz oranlarının 50 baz puan daha artırılacağına ilişkin sinyaller verildi.

ECB, aralık ayındaki toplantısında da 50 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

İNGİLTERE’DE DE FAİZL ORANLARI ARTTI

İngiltere Merkez Bankası da (BoE) bugün yaptığı açıklama ile faiz oranlarını beklentilere uygun bir şekilde 50 baz puan artırdığını bildirdi. Böylece Banka’nın gösterge faiz oranı yüzde 4 seviyesine ulaşırken, bu oranın 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldiği belirtildi. Aynı şekilde İngiltere Merkez Bankası da geçtiğimiz aralık ayında gerçekleştirilen toplantıda 50 baz puanlık artırımına gitmişti. İngiltere Merkez Bankası karar metnine göre, Para Politikası Kurulu’nun 2 üyesine karşı 7 üyenin kararıyla politika faizinin 50 baz puan artırılmasına karar verildiği duyuruldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön