20 / 04 / 2024

Faizde şok gelişme! Avrupa ve İngiltere’de faizler son 15 yılın en yüksek seviyesinde! Faiz artışları sürecek mi?

Faizde şok gelişme! Avrupa ve İngiltere’de faizler son 15 yılın en yüksek seviyesinde! Faiz artışları sürecek mi?

Merkez bankaları birer birer faiz kararlarını açıklamaya devam ediyor. Dün akşam ABD Merkez Bankası’nın ardından bugün de Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını açıkladı.



HEDEF ENFLASYONU DÜŞÜRMEK

Faizde şok gelişme! Avrupa ve İngiltere’de faizler son 15 yılın en yüksek seviyesinde! Faiz artışları sürecek mi?

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artış kararının, enflasyonun yüzde 2 seviyesine çekilmesi hedefi doğrultusunda alındığı açıklandı. İngiltere ekonomisinin 2023 yılı içerisinde resesyona girmesinin beklendiği dile getirilirken, ancak bu resesyonun daha önce tahmin edilenden daha kısa sürmesinin öngörüldüğü yorumuna da yer verildi.

KREDİ BORÇLULARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Banka’dan yapılan açıklamaya göre, ülkede 2022 yılının son çeyreği itibariyle enflasyon oranı son 41 yılın en yüksek seviyelerini görmesinin ardından gerilemeye başladı. Bu yıl da azalma eğilimini sürdürmesinin beklendiği ifade edildi. Enflasyonun, bu yıl içerisinde azalma eğilimini sürdürmesi halinde şirketlerin de işten çıkarma planlarını askıya alması bekleniyor. Banka’nın açıklamasında ayrıca  politika faizinde yapılan artışın tasarruf sahibi olan tüketicilere olumlu yansıyacağı öngörülürken, kredi kartı, bireysel kredi ve konut kredi borçlularının ise faiz artışından olumsuz yönde etkileneceği vurgulandı. İngiltere Merkez Bankası’nın açıklamasında, ülkede enflasyon oranının bu yıl haziran ayında yüzde 8 seviyesine, yıl sonunda ise yüzde 3 seviyesine gerilemesinin tahmin edildiği belirtildi. Piyasalarda bankanın bu yıl içerisinde politika faizini yüzde 4,5 seviyesine kadar yükselteceği öngörülüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön