20 / 04 / 2024

Faizsiz konut edindirme sistemi mecliste!

Faizsiz konut edindirme sistemi mecliste!

Faizsiz konut veya araç edindirme sistemi meclis gündemine taşındı. CHP'li Arı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, faizsiz konut veya araç edindirme sistemine ilişkin soru önergesi hazırladı. Arı, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Arı, ''Aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Arı, şu açıklamalarda bulundu: ''Ev ya da otomobil sahibi olmak isteyen ancak faiz fikrine olumlu bakmayan ya da bankacılık sisteminde kredi alması mümkün olmayan kişilerin ev ya da otomobil almasını kolaylaştırmak üzere oluşturulan ve "Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemi" diye adlandırılan alternatif finans sistemi son yıllarda artarak çoğalmaktadır. Piyasada Birikimevim, Finansevim, Birevim, Destekevim, Karlievim, İktisatevim, Finalevim, Katılımevim, Vizyonevim, Meskenfinans, vb adlarda faaliyet gösteren benzer kuruluşların bu özel finansman sisteminde ev almak isteyenleri bir gruba topladıklarını, bu sayede çekiliş, sıralı sistem ve değer artışlı sistem sayesinde müşterileri düzenli bir şekilde ödeme yaparak ev sahibi yaptıklarını, bunun içinde sizden bir faiz istemediklerini belirtiliyor. Bu firmalar ayrıca, piyasada Fuzuloto, Eminoto adları ile faaliyet gösteren diğer şirketlerle birlikte benzer bir şekilde vatandaşlarımıza faiz ödemeden, istedikleri ödeme planını belirleyerek araba sahibi yaptıklarını söylüyorlar. Firmaların bu durumdan kazancı ise sadece organizasyon ya da katılım bedeli denilen ücret olarak karşımıza çıkıyor. Sisteme dahil olmak için katılım bedeli ödemek zorunlu ve bu paranın iadesi söz konusu değil. Faizsiz konut ve araç edindirme sisteminde, sektörün büyüklüğünün yıllık 25 milyar liraya ulaştığı ve 5 bin kişiye istihdam sağladığı belirtiliyor. Bu finansal kuruluşların, birçok açıdan saadet zinciri sistemiyle de benzerlik gösterdiği, sistemin devam etmesi için yeni girişlere ihtiyaç duyduğu, yeni girişler olmaz ise, sistem müsait olduğuna yönelik endişeler olup, tarafıma da iletilen şikayetler ve rahatsızlıklar olmaktadır. Burada sektörün güvenilir olması ve sistemin doğru işlemesi çok önemlidir.''

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı'nın soruları:
1) Sektörle ilgili kamuoyundaki kaygılarda dikkate alınarak özel bir yasal düzenleme düşünülmekte midir? 
2) Sektör temsilcisinin ve ayrıca müşteri-vatandaş hakkının korunması ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi adına ne gibi tedbirler düşünülmektedir. 
3) Bahse konu alternatif finans sistem kapsamında faaliyet gösteren kuruluş sayısı kaçtır? 
4) Bu kuruluşlarla ilgili olarak doğrudan Bakanlığınıza veya bağlı kuruluşlarına mağduriyet yaşadığına yönelik yapılan şikayet var mıdır? Varsa ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır? 


Geri Dön