25 / 04 / 2024

Farmasi, Miami’de 50 milyon liralık arazi aldı!

Farmasi, Miami’de 50 milyon liralık arazi aldı!

Türkiye’nin öncü şirketlerinden olan Farmasi, Florida’da 4 dönümlük arazi satın aldı. Florida Eyaleti’ne bağlı Miami’deki bu arazi için Türk şirket yaklaşık 50 milyon lira ödedi.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü yazısında kozmetik ve kişisel bakım alanında Türkiye’nin öncü şirketlerinden olan Farmasi'nin Miami'de satın aldığı araziyle ilgili detayları kaleme aldı...

1950 yılında kurulan Farmasi, kozmetik ve kişisel bakım alanında Türkiye’nin en eski şirketlerinden. Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından eğitim alan ilk tıp doktorlarından Dr. Cevdet Tuna tarafından temeli atılan şirket, 5 kıtada 125’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor. 3’üncü kuşak temsilcilerin yönettiği Farmasi, yıllık yaklaşık 1 milyar lira ciroya sahip. 2004 yılına kadar fason üretimi yapan, ardından da kendi markasını kuran şirketin İstanbul’daki 100 bin metrekarelik fabrikasında diş macunundan parfüme, makyajdan deterjana 2 bin çeşit, toplamda da 500 milyon adetlik üretim gerçekleşiyor. 1000’e yakın kişinin istihdam edildiği Lüleburgaz’daki fabrika, Avrupa’nın da bu alanda en büyük entegre tesislerinden biri. Geçtiğimiz yıl ABD pazarında büyük bir atılım sergileyen Farmasi, 2019’da New York’ta bir operasyon merkezi kurdu. Bu doğrultuda 622 Third Avenue binasının en üst katını kiralayan şirket, 2019’u 8 milyon dolarlık satış ile tamamladı.

Yeni tesis kuracak

ABD’de 100 milyon dolar ciro hedefi koyan Farmasi, bunun için ikinci adım daha attı. Farmasi, Florida’da 4 dönümlük arazi satın aldı. Florida Eyaleti’ne bağlı Miami’deki bu arazi için Türk şirket yaklaşık 50 milyon lira ödedi. Bu arazide ise Farmasi, yaklaşık 8 bin metrekarelik alanda bir tesis ve depo kurmayı hedefliyor. Bu tesiste ürün ambalajlaması ile dağıtım yapılması planlanıyor.

Romanya'da da yatırım yapmıştı

Farmasi, Türkiye’nin kadın istihdamına en büyük desteği veren şirketlerden biri. Doğrudan satış ağı ile 2 milyon kayıtlı girişimciyi barındıran Farmasi, günde 40 bin siparişi paketleyip müşterilerine ulaştırıyor. 26 ülkede satış ağı bulunan şirket, 2019’da Romanya’da bir merkez kurmuştu. Romanya’nın başkenti Bükreş’in 13 kilometre uzağında bulunan CTPark’ta Farmasi, ilk adım olarak 2 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip bir depoyu hayata geçirdi. Şirket, bu merkezden öncelikle Romanya’ya ardından da diğer Avrupa Birliği ülkelerine ürün satıyor.


Geri Dön