26 / 04 / 2024

Faruk Mamik: Konut almanın zamanı!

Faruk Mamik: Konut almanın zamanı!

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Faruk Mamik yeni çıkan müteahhitler yasasıyla ilgili “Konut satışında artış var. Bu da faiz oranlarının düşmesinden dolayı. Şu anda tam konut alma zamanı” açıklamasında bulundu.



Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Faruk Mamik yeni çıkan müteahhitler yasasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Özgür Kocaeli'de yer alan habere göre; Kocaeli Müteahhitler A.Ş’nin Yuvacık’ta yer alan ofiste düzenlenen basın açıklamasına Mamik’in yanı sıra Kocaeli Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Tahsin Karaosmanoğlu, Oğuzhan Keleş, Ulaş Erenkaya, Abdulsamet Ünal, Cumali Yalçınkaya, Reşat Mamik katılım gösterdi.

“SIKINTI OLUŞTUĞUNU GÖRDÜK”

Başkan Faruk Mamik yasa hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Müteahhitler Birliği ve Kocaeli Ticaret Odasının inşaatçılar komitesi ile birlikte hazırlık aşamasında yoğun çaba gösterdiğimiz müteahhitlik yasası resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Birçok bölgesi deprem kuşağında bulunan ülkemizde yapı kalitesini arttırabilmek için yapı denetim sisteminin tek başına yeterli olmadığını yıllardır çevre ve şehircilik bakanlığını ikna etmeye çalışıyorduk. Olumsuz sonuçlarının özellikle ekonomik daralmada sektörün dengesiz büyümesinin ne kadar ülkemizi sıkıntıya soktuğunu hep birlikte gördük.

“VATANDAŞA CİDDİ ZARAR VERİLİYORDU”

Berber olmak için bile yeterlilik istenirken müteahhit olmak işçin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşından büyük olma haricinde istenen bir özellik yoktu. Müteahhitlere finansal yeterliliklerine bakılmadan ihalelere girmelerine ruhsat alabilmelerine izin veriliyordu. İş tecrübesi yetersiz müteahhitlerde zarar etmemek için yapı ve vergi kurallarını göz ardı ederek düşük maliyet ile kalitesiz imalatlar yapıp devlete ve vatandaşa ciddi zararlar vermekteydi.

“SINIFLANDIRILMAYAN İŞ YAPAMAYACAK”

Yürürlüğe giren yasa ile birlikte müteahhit olma şartları ciddi kurallara bağlanmıştır. Geçmiş iş bitirmeler teknik personel sayısı ve finansal duruma göre müteahhitlerin sınırlandırmaları yapılacaktır. Sınıandırması yapılmayan müteahhitler iş yapamayacaklardır. Elbette yasa her hali ile mükemmel değildir. Zamanla aksaklıklar ortaya çıkacaktır. Ana amacı saptırmamak kaydı ile müteahhitler birliği olarak şikayetleri dinleyerek yasanın gelişmesine katkıda bulunacağız. Konu ile ilgili en kısa sürede Ticaret odamız ile beraber bir toplantı tertip edeceğiz.

“VATANA MİLLETE HAYIRLI OLSUN”

Müteahhitlerin kalitesindeki yükseliş dolaylı olarak yapı kalitesini de arttırmaya başlayacaktır. Belediyelerin kurallarını tam uygulamayan müteahhitlerin sayısındaki azalış kent estetiğinin de toparlanmasını sağlayacaktır. Yarım kalan inşaatlardan dolayı vatandaşın yaşadığı mağduriyetler asgariye inecektir. Yeni müteahhitlik yasası vatana millete hayırlı olsun.”

“TAM KONUT ALMA ZAMANI”

Kocaeli’deki konut satışı hakkında görüşlerine yer veren Mamik, “Konut satışında artış var. Buda faiz oranlarının düşmesinden dolayı. Şu anda tam konut alma zamanı.  Fiyatlarda müteahhit arkadaşlarımız yansıtma yapmadık. Geçmişte olan fiyatları yansıtıyoruz. Yeni konut yapılaşması olursa fiyatlar iki katına çıkacak. Stoklar eritilmeye
çalışılıyor” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMASI LAZIM”

Faruk Mamik basın açıklamasında sözlerine şu şekilde son verdi: “Kocaeli’den kentsel dönüşüm olması lazım. Kentsel dönüşümle kent merkezi tekrar canlı hale getirilmeli. Orta hasarlı, ağır hasarlı binalarımız var. 1999 öncesi yapılan binaların tamamı elden geçirilmeli. 1999 öncesi yapıların yarısı dönüştürüldü. En sıkıntılı bölgemiz İzmit’te Cedit, Yenidoğan diyebiliriz. Tepede olan binalar genel olarak sıkıntılı. Ağır hasarlı binaların kimlik tanımlanması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu çalışmayı yapmalı. Biz kentseldönüşüm konusunda taşın altına elimizi  değil, gerekirse gövdemizi koymaya hazırız. Yapılacak bir kentsel dönüşüm varsa Kocaelili Müteahhitler olarak biz işi yapabiliriz.” 


Geri Dön