23 / 04 / 2024

Fatih Mehmet Maçoğlu'ndan ev sahiplerine kira çağrısı!

Fatih Mehmet Maçoğlu'ndan ev sahiplerine kira çağrısı!

Tunceli'de öğrenciler ev bulma sorunuyla karşı karşıya. Tunceli Valiliği, öğrencilerin mağdur olmaması amacıyla atıl durumdaki binaları yurt yaparken, boş evlerin öğrencilere verilmesi için de harekete geçti. Yetkili isimler kiraların düşürülmesi için ev sahiplerine çağrıda bulundu.



Türkiye’nin birçok şehrinden Tunceli’ye giden ve Munzur Üniversitesi’ne kaydolan öğrenciler, sınırlı KYK yurtları ve yüksek kir fiyatları sebebiyle barınma sorunuyla karşılaştı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; toplamda 7 bin civarında öğrencisi olan üniversitede yurt kapasitesinin 2 bin 100 olması, öğrencilerin kiralık konutlara yönelmesine neden oldu. 

Kent genelinde 1 oda 1 salon ev kiralarının 2 bin TL'den başlaması, 2 oda 1 salon olanların ise 4 bin TL'ye kadar yükselmesi öğrencileri mağdur etti. 

Tunceli Valiliği, öğrencilerin mağdur olmaması amacıyla atıl durumdaki binaları yurt yaparken, boş evlerin öğrencilere verilmesi için de harekete geçti. Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, konut sahiplerine, kiraları düşürmeleri için çağrıda bulundu. 

Fatih Mehmet Maçoğlu ndan ev sahiplerine kira çağrısı!

‘UMUTLARIMI BURADA BIRAKIP MEMLEKETİME DÖNECEĞİM’

Kayseri’den gelen ve Munzur Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde okuyan Billur Beyazıt, konut kiralarının yüksek olması sebebiyle kaydını donduracağını ifade ederek, “Büyük umutlarla buraya geldim fakat hayal kırıklığına uğradım. Şu an burada barınma sorunu yaşıyorum, kiralar çok yüksek ve ev bulamıyoruz. 1+1 ev kiraları 2 bin liradan başlıyor. 2+1 ve 3+1 evlere de kişi başı öğrencilerden 1000’er lira istiyorlar; o da 5 bin liraya denk geliyor. Maddi durumlarımız yetersiz, umutlarımı burada bırakıp memleketime geri döneceğim” diye konuştu.

‘ÖĞRENCİ BAŞINA KİRA İSTENİLİYOR’

Müzik bölümü öğrencisi Çağdaş Taşcı ise konuya ilişkin “Bu yıl öğrenciler olarak barınma sıkıntısı yaşıyoruz. Üniversitenin 7 bin civarında öğrenci sayısı var fakat KYK yurt kapasitesi 2 bin. Bundan dolayı çoğu öğrenci dışarıda kaldı. Ev kiraları çok yüksek, gerçekten haddinden fazla kiralar isteniliyor. 2+1 evlere 3 bin lira kira, öğrenci sayısı artarsa öğrenci başına kira isteniliyor. Evlerden umudumuzu kesmiş durumdayız. Valimiz birkaç yeri öğrencilere temin etti ve hala da bunun için çalışıyor. Belediye başkanımız bize öneriler sundu. Öğrenciler buralara geçici olarak yerleşecek ama kesin bir çözüm değil” ifadelerini kullandı. 

‘KAYDIMI DONDURABİLİRİM’

Çözüm bulunmazsa kaydını donduracağını ve memleketi Şanlıurfa’ya geri döneceğini dile getiren Munzur Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Osman Serhat Dolaş da “Siverek’ten okumaya geldim. Bir haftadır buradayım, yurtlar açıklanmadığı zaman misafir olarak kalıyorduk. Açıklandıktan sonra asiller geldiği için, misafir öğrenciler dışarıya çıkartıldı. Hepimiz dışarıda kaldık, mahalle mahalle sokak sokak gezip kiralık ev bulmaya çalışıyoruz. Dün yaşadığım bir durumdan bahsedeyim. Bir ev bulduk içi boş, içinde eşya var ama kilit vurup gitmişler. Hiçbir öğrenciye destek sunulmuyor. Tunceli sokaklarında her gün ev aramaktan artık sıkıldık. 1+1 evler 1500 lira, 2+1’lere 3 bin lira, 3+1’lerde de her öğrenciden bin lira isteniliyor. Öğrenci olduğumuz için kişi başı, bin lira kira ödeyemeyiz. Bunun için bir çözüm bulunmazsa gerçekten kaydımızı dondurup memleketimize geri döneceğiz ve okul hayatımız bitmiş olacak” şeklinde konuştu.

Fatih Mehmet Maçoğlu ndan ev sahiplerine kira çağrısı!

MAÇOĞLU’NDAN EV SAHİPLERİNE ‘KİRALARI DÜŞÜRÜN’ ÇAĞRISI

Konut sahiplerine çağrıda bulunan Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

- Bu süreçte öğrencilerin düştüğü durum gerçekten hepimizi üzüyor. Bu mesele ile ilgili başta vali bey olmak üzere herkes çaba harcıyor.

- Kamu kurum ve kuruluşlarında toplantılar yapılıyor. Bu aslında iyi bir durum çünkü kimse başından atmıyor. Ev sahipleri lütfen öğrencilerimiz için kiraları düşürün, öğrencilerimize destek sunun ve dayanışma içerisine girin.

- Yurt dışında yaşayıp burada ev alan kişi sayısı çok fazla. Yurt dışından gelip buradaki evlerinizde yaz tatillerinde 10 gün kalan vatandaşlarımız lütfen anahtarlarınızı bize verin, belediyemiz bununla ilgili bir çaba harcasın, bu çocuklarımızı oraya yerleştirsin.

- Belediye olarak elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bu sorun çözülene kadar otellerde ve misafirhanelerde öğrencilerimizi barındıracağız.

Fatih Mehmet Maçoğlu ndan ev sahiplerine kira çağrısı!

TUNCELİ VALİLİĞİ DE AÇIKLAMA YAPTI

Tunceli Valiliği de öğrencilerin barınma problemlerinin çözülmesi amacıyla birtakım yapıları yerel imkanlarla yurda çevirdiklerine dikkat çekti. 

Valilik tarafından gerçekleştirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

- Valiliğimizin talimatıyla, Munzur Üniversitesi’ne kayıt yaptıran ve talepte bulunan tüm öğrencilerimiz yerleştirme sonuçları beklenmeksizin KYK yurtlarına misafir statüsüyle kabul edilmiş, ayrıca tüm yurtlarımızda misafir öğrenci kabul edebilmek üzere ilave tedbirler hayata geçirilmiştir.

- Bu hususta Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yerleştirme sonuçlarının netleşmesi sonrasında başvurusu olup, herhangi bir KYK yurduna yerleşemeyen öğrencilerimizin sorunlarına çözüm bulabilmek adına Valiliğimizce; Milli Eğitim Bakanlığımıza ait ilimizde bulunan TOBB Yusuf Cengiz Kız Ortaöğretim Yurdumuzun kız öğrencilerimize geçici olarak tahsisi sağlanmıştır.

- Halihazırda üniversite öğrencilerimiz kalmakta olup mevcut kapasitenin bir kısmı halen boş durumdadır.

- KYK yurtlarımızda misafirliği biten kız öğrencilerimiz geçici olarak bu yurdumuzda misafir edileceklerdir.

- İlimizdeki bir STK'ya ait olan ve atıl vaziyette bulunan yurt binası, kız öğrencilerimizin yurt ihtiyacını gidermek üzere Valiliğimizin koordinasyonunda tamamen yerel imkanlarla faaliyete geçirilmiş olup pazartesi günü KYK sonuçlarının netleşmesiyle birlikte yurtlarda misafirliği biten kız öğrencilerimize hizmet vermeye başlayacaktır.

- Bu surette yaklaşık 150 kız öğrencimize de barınma imkanı sağlanmış olacaktır.

- İl genelinde vatandaşlarımıza ait olmakla birlikte atıl/boş vaziyette bulunan dairelerin öğrencilerimizce kiralanabilmesi için valiliğimizce ev sahipleri ile irtibat kurulmuş, boş olan konutlarını çok düşük bedelle kiraya verecek konut sahiplerinin telefonları yurt idarelerine ve üniversite yönetimine bildirilmiştir. 

Fethi Açıkel'den fahiş kira ücretlerine tepki!

Kira zammında yasal sınır nedir? 

Ev kiraları cep yakıyor!


Geri Dön