24 / 04 / 2024

Fazlı Kılıç: Kentsel dönüşümü imar artışıyla teşvik ediyoruz!

Fazlı Kılıç: Kentsel dönüşümü imar artışıyla teşvik ediyoruz!

Fazlı Kılıç, vatandaşı kentsel dönüşüme teşvik etmek için yatay değil, dikey yapıları tercih ettiklerini, böylece yolların genişlediğini ayrıca otopark ve yeşil alanlara yer açıldığını söyledi.





Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, vatandaşı kentsel dönüşüme teşvik etmek için yatay değil, dikey yapıları tercih ettiklerini, böylece yolların genişlediğini otopark ve yeşil alanlara yer açıldığını söyledi. Kılıç, 10 yılda Kağıthane’nin yüzde 28’lik kısmını dönüştürdüklerini kaydetti.


“Bir safa bahşedelim gel şu dil-i nâşâde/ Gidelim serv-i revanım yürü Sadabâd’e/ İşte üç çifte kayık iskelede amade/ Gidelim serv-i revanım yürü Sadabâd’e.”  Şair Nedim’in bu dörtlüğünde geçen Sadabad, yani Kağıthane, Lale Devri’ndeki görkemine hiç kavuşamayacak ama hızlı bir dönüşümle bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, yaklaşan seçimler öncesi yaptıklarını ve yeni döneme ilişkin planlarını AKŞAM’a anlattı.  İşte Kılıç’ın o açıklamaları: 


3D’Yİ TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ 


“Deniz Suyu, Demir Yolu ve Kentsel Dönüşüm”e  ‘3D’ adını verdik. Çalışmamız bu yönde oldu. İki dönemlik başkanlık sürecinde Kağıthane’de ‘3D’ çalışmasını tamamlamak üzereyiz. Deniz suyunu Kağıthane’ye getirdik. Demir yoluyla ilgili önemli mesafeler kat ettik. Kentsel dönüşümün yüzde 28’lik kısmı tamamlandı.  Altyapı çalışmaları bitirdik. Kamu ve özel sektör çok prestijli projelerini bizim bölgemizde yaptılar. Hızlı bir şekilde dönüşüyoruz. 


DÖNÜŞÜMÜ YEŞİL FIRSATA ÇEVİRİYORUZ


2004’te Kağıthane Deresi’ndeki tüm sanayicileri ziyaret ettim. Onlara dere çevresinde sanayinin doğru olmadığını söyledim. Onlar da kabul etti. Evyap, Eczacıbaşı gibi halen faal olanlar vardı. Kadir Bey’le (Topbaş) birlikte toplantı yapıp dernek kurduk. Planlar da bitti hatta inşaat başladı. Sanayi alanlarını dönüştürürken bazı yerlerde yüzde 60’e varana kadar kamuya terkler alıyoruz. Kamuya terklerde yeşil alan, okul alanı, sağlık alanı yapacağız. Kalan kısmı da imara açtık orada da dönüşmeler başladı. Mermerciler mevkiinde 12 bin 100 metrekare yeşil alan ürettik. Cendere Vadi Projesi’nde 150 bin metrekare yeşil alan ürettik. Seyrantepe Gecekondu Önleme Bölgesi’nde iki okul alanı ürettik. Fabrikalar dönüşürken biz bu dönüşümü fırsata çeviriyoruz. 


KAĞITHANE TARİHİYLE İLGİLİ KİTAP HAZIRLADIK


Kağıthane’yle ilgili bilgi ve belgeleri bir araya topladık. 660 sayfalık bir kitap haline getirdik. Açıkhava ve Şehir Müzeleri oluşturduk. Yine ilçemizde bulunan tarihi binaların restorasyonunu tamamladık. Tarihi mektepleri restore ettik. 10’dan fazla tarihi bina var. 


AİDİYET DUYGUSU YÜZDE 80'E ÇIKTI


Kağıthaneli burada yaşadığı için son derece mutlu. Göreve ilk geldiğimizde yaptırdığımız ankette ‘Kağıthane’de yaşamaktan memnun musunuz?’ sorusunu sormuştuk. Aldığımız cevap bizi üzmüştü. Vatandaşın yüzde 70’i burada yaşamaktan memnun değildi. Son yaptırdığımız ankette bu oran tersine döndü. Şu anda vatandaşın Kağıthane memnuniyeti yüzde 80’in  üzerinde. 8 yılda geldiğimiz nokta budur. 


YATAY DEĞİL, DİKEY YAPILANMA


Kentsel dönüşümü üç ayrı koldan başlattık. Birinci olarak gecekondu önleme bölgeleri oluşturduk. İBB Mesken Müdürlüğü’yle konutlar ürettik ve gecekondu bölgelerini dönüştürdük. İkincisi sanayi alanlarımızı dönştürme planları yaptık. Özellikle Kağıthane merkez ve Cendere Vadi planlarımız var. Cendere’de konutlar yükselmeye başladı. Mahalle içlerinde ada bazlı dönüşümü teşvik ediyoruz. Vatandaşa diyoruz ki bir araya gelirseniz imarınızı yüzde 30 artırıyoruz. Parsel bazlı dönüşümde bina yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Bu deprem açısından sorunu çözüyor ama şehircilik açısından çözmüyor. Onun için ‘birlikte yaparsanız otopark, yeşil alan problemi çözülür’ diyoruz. Ada bazlı çalışmalarda imar artışı veriyoruz. Vatandaşımızı dönüşüme teşvik etmek için bunu yapıyoruz. Yatay değil, dikey yapıları tercih ediyoruz. Hem yeşil alan, hem otopark hem de yollar genişliyor. Bu çalışmalar sayesinde bugüne kadar Kağıthane’nin yüzde 28’lik kısmını dönüştürdük. 2004’ten beri dönüşümü tamamlanan konut sayısı 50 bin 302. Bu dairelerde yaşayan insan sayısı ise aşağı yukarı 150 bin civarında. Deniz suyu ve demiryolu projeleri Kağıthane’ye prestij kazandırdı. Kağıthane’ye geleceğe modern bir kent olarak hazırlamak için planlardık. 



Akşam


Geri Dön