29 / 03 / 2024

FED'de ABD konut sektörü değerlendirildi!

FED'de ABD konut sektörü değerlendirildi!

FED Açık Piyasa Kurulu'nun (FMOC) 15-16 Aralık'taki faiz toplantısı tutanakları açıklandı



ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri arasında geçen ay yapılan faiz toplantısı sırasında, tutsata "mortgage" dayalı menkul kıymet alımı programının süresi konusunda farklı görüşlerin dile getirildiği belirtildi.

FED Açık Piyasa Kurulu'nun (FMOC) 15-16 Aralık'taki faiz toplantısı tutanakları açıklandı. Buna göre, FED'de "birkaç üye" konut piyasasına destek için tutsat devleri Fannie Mae ve Freddie Mac'in ihraç ettiği tahvil ve menkul kıymetlerin alımıyla ilgili 1,25 trilyon dolarlık programın genişletilmesine ve normalde 31 Mart'ta sona eren programın süresinin uzatılmasına ihtiyaç olduğunu süyledi. Bu üyeler, ekonomideki toparlanmanın zayıflaması halinde özellikle ek teşviğe ihtiyaç olacağını ifade ettiler.

Bir üye ise ekonomi ve finansal koşullardaki düzelme gözönüne alındığında programın süresinin kısaltılabileceğini belirtti.

Tutanaklarda, "genel olarak görünümün, konut sektöründeki kazanımların devam edeceği yönünde olduğu, buna rağmen bazı üyelerin halen görünümdeki iyileşmenin tamamen değişebilir olduğunu ifade ettikleri" kaydedildi.

Hükümet desteklerinin çekilmesi durumunda düzelmenin yeterliliği konusundaki kaygılarını dile getiren FED yetkilileri, Merkez Bankasının menkul kıymet alımı programının sona ermesi, konut alım vergileri teşviklerinin Nisan ayı sonunda bitmesi ve konut hacizlerinin artması halinde konut piyasasındaki düzelmenin riske girebileceği endişelerinden bahsettiler.

ABD'de konut piyasasındaki çöküşün 1930 yılından bu yana en uzun ve en kötü küresel resesyona yol açması nedeniyle konut piyasasının yeniden ayakları üzerine sağlam biçimde basması, kalıcı toparlanmanın ana unsurunu oluşturuyor.

FED, 15-16 Aralık'taki toplantıda gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutmayı sürdürmüş ve 1,25 trilyon dolar tutarındaki tutsata dayalı menkul kıymet alımı programının süresinde değişikliğe gitmemişti.

FED'in 26-27 Ocak'ta yapacağı toplantıda gösterge faiz oranını değiştirmesi beklenmiyor.
AA


Geri Dön