26 / 04 / 2024

Feraiz miras hukuku!

Feraiz miras hukuku!

Feraiz miras hukukunda kişi vefat ettikten sonra aile yakınları toplanır ve bir karar verirler. Miras paylaşımında usule göre fazla alanlar az alanlara mallarından vererek eşitsizliği ortadan kaldırmalıdırlar...




Feraiz miras hukuku!


İslam Hukuku’nun mirasla ilgili bölümüne feraiz deniliyor. 1926 tarihinde İslam hukukunun yerine İsviçre’den getirilen medeni hukuka kadar miras paylaşımı feraize göre yapılıyordu. Kendi gidişine bırakıldığında değişmesi mümkün olmayan bir durum olan miras paylaşımı, İsviçre hukuk sistemine geçildikten sonra karışıklığı, aile içi tartışmaların ve sosyal çözülmelerin yaşandığı bir saha olmaya başlıyor. Aile içi tartışmaların görülmemesi için feraiz miras hukukunun iyi bilinip ailenin bütün fertlerine iyi anlatılması gerekiyor.


Feraiz, feriza kelimesinin çoğuludur. Feriza, ifası zaruri görev, dinin mükellefler üzerine kesin delil ile sabit emirleri anlamına geldiği gibi ölenin terekesinden mirasçıların her birine ‘Kitab, Sünnet veya İcma’ ile tayin ve takdir olunan pay anlamına da geliyor. Bu nedenle, miras ile ilgili hükümlere feraiz ilmi deniliyor.


Feraiz miras hukukunda kişi vefat ettikten sonra aile yakınları toplanır ve bir karar verirler. Aile fertlerinin tamamı miras paylaşımına razı olmalıdırlar. Bunun için aile içerisinde meselenin ne kadar önemli olduğunu bilenlerin zaman zaman bunu diğer fertlere anlatması büyük önem taşıyor. Miras paylaşımında usule göre fazla alanlar az alanlara mallarından vererek eşitsizliği ortadan kaldırmalıdırlar. 


Feraiz miras hukukunda vefat edenin birinci dereceden varisleri kimler ise (anne-baba, karısı-kocası, oğlu-kızı) tespit edilip mirasın ona göre pay edilmesi gerekiyor.



Miras hakkı!
Miras hukukunda mahfuz hisse!
Miras hukukunda eşin payı!
Miras hukukunda evlatlık!
Miras hukuku üvey evlat!
Miras hukuku çocuğu olmayanlar!
Miras hukuku üvey kardeş!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön