19 / 04 / 2024

Miras hukuku nedir?

Miras hukuku nedir?

Miras hukuku nedir?: Gerçek kişinin ölmesi veya bu kişinin gaipliğine dair bir karar verilmesi halinde, ölen kişinin malvarlığının kimlere, ne oranda ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk kurallarına deniyor...




Miras hukuku nedir?


Miras bırakanın ölmesi ile terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereği otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Mirasçıların terekeyi (mirası) kabul ettiklerine dair bir beyanda bulunmalarına veya başkaca bir işlem yapmalarına gerek kalmıyor. Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanmış oluyorlar. Mirasçılar, Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar. Miras hukuku nedir? sorusuna gerçek kişinin ölmesi veya bu kişinin gaipliğine dair bir karar verilmesi halinde, ölen kişinin malvarlığının kimlere, ne oranda ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk kurallarına deniyor.


Gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi neticesinde bu kişinin Medeni Kanunun Miras Hukuku hükümleri uyarınca belirlenen malvarlığı, tereke olarak adlandırılıyor. Miras bırakan, ölümü veya gaipliğine karar verilmesi neticesinde, bıraktığı malvarlığına dair hukuki ilişkilerin ve paylaşımın kuralları düzenlenen kişidir. Mirasbırakanın ölümü veya gaibliğine karar verilmesi neticesinde, ondan kalan tereke ile ilgili olarak hak sahibi olan kişiye (ya da kişilere) de mirasçı deniyor.


Atanmış (İradi) mirasçılar da, miras bırakanın ölümü veya gaipliğine karar verilesi ile mirası kazanabiliyorlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlü olurlar. Mirasçı sayısının birden fazla olması halinde;


- Mirasçılar arasında Kanundan doğan bir “miras ortaklığı” meydana gelir.

- Mirasçılar tereke üzerinde elbirliği halinde hak sahibi olurlar

-Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından, kendilerine ait (miras bırakana değil) tüm mal varlığı ile sorumlu olacaklardır. Bu sorumluluk, miras bırakanın ölümüyle başlar; Mirasın paylaşılmasından sonra da , miras bırakanın borçlarından sorumluluk , mirasçıların bütün malvarlıkları ile müteselsil (zincirleme) olarak devam eder. Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya, miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona erer.



Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?
Evlat edinilen çocuk mirasçı olur mu?
Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?
Miras sebebiyle istihkak davası!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Mirasın anlamı!
Miras ne demektir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön