26 / 04 / 2024

Mirasın anlamı!

Mirasın anlamı!

Mirasın anlamı, miras yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklar olarak ifade ediliyor. Miras paylaşımı, ölen kimsenin bıraktığı mal varlığının tasfiyesi ve mirasçılara taksimi şeklinde yapılıyor...




Mirasın anlamı!


Mirasın anlamı, miras yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklar olarak ifade ediliyor. Ölen kimsenin bıraktığı terekenin tasfiyesi ve mirasçılara taksimi şeklinde yapılıyor. Miras Arapçadaki irs, veraset kelimesinden türemiştir. Lügatta “gönderilen, arkaya bırakılan şey” demektir. 


Bir şahsın ölümü anında, yakın akrabalarına intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları mirasın anlamı içerisinde yer alıyor. Genel olarak mirasçılara geçen malvarlığına da tereke deniyor.


Miras, insanoğlunun yaratılışı kadar eski olan sosyal bir kurumdur. İlk insan hazret-i adem'den bu yana, (insan-mal-ölüm) münasebeti canlılığını muhafaza etmiştir. İnsan, yaratıldığı günden beri yaşamasını sürdürebilmek için mala, tabiattaki hissesine devamlı ilgi duymuştur. İnsan için en mukaddes ve kıymetli olan şey canı, yani yaşama hakkıdır. Mal da hemen bundan sonra gelmiş ve bugüne kadar cana yoldaş olmuştur. Hatta insan, ölümünden sonra bile, malı ile olan ilgisini devam ettirmek ve mallarını, ya hısımlarına veya seçtiklerine bırakmak istemiştir. Ölümünden sonra kişinin bıraktığı mal, mülk, para, hak vs. ayrı bir ilim konusu olmuş ve bu hususta her toplumun kendi dini ve sosyal yapısına göre, kanuni düzenlemeler ortaya konmuştur.


Türk toplumunda, mirasın anlamı ve mirasa saygı, İslamiyetten önce de vardı. Ancak miras konusunda İslamiyetle birlikte tekamül büyük olmuştur. Bizzat Kur'an-ı kerimde, mirasçıların hisseleri (payları) en açık şekilde izah ve emredilmiştir. Miras hukukunda yer alan konular, ayrı bir ilim konusu olarak düzenlenmiş ve buna “Feraiz” ilmi adı verilmiştir (Bkz. Feraiz). İslam Hukukunun meriyette bulunduğu, bütün İslam devletlerinde, mirasın taksimi feraiz ilminin bildirdiği esaslara göre yapılmıştır. 



Miras intikal işlemleri!
Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?
Kişinin yasal mirasçısı yoksa malları ne olur?
İntifa hakkı sahibinin ölmesi!
Veraset tapu işlemleri!
Miras sözleşmesinden doğan davalar!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Miras hukuku!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön