19 / 04 / 2024

Miras intikal işlemleri!

Miras intikal işlemleri!

Bir kimsenin ölümünden sonra geride bıraktığı mallara yasal mirasçılar tarafından miras intikal işlemlerinin uygulanması gerekiyor. Peki miras intikal işlemleri nasıl yapılır? Yanıtı ve detayları haberimizde...



Miras intikal işlemleri!

Miras intikal işlemleri, bir kimsenin ölümünden sonra geride bıraktığı mallar için uygulanan süreci ifade ediyor. Yasal mirasçılar, miras intikal işlemlerini gerçekleştirerek, malların yeni sahibi oluyor. Peki Ölen kişinin yasal mirasçıları kimlerdir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Yasal mirasçılar;

- Ölen kişinin eşi,

- Ölen kişinin çocukları,

- Ölen kişinin anne ve babası,

- Ölen kişinin evlilik dışı hısımları, 

- Ölen kişinin evlatlığı.


Miras intikal işlemlerinin başlatılabilmesi için, vefattan sonra Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurularak veraset belgesinin alınması gerekiyor.


Veraset belgesiyle birlikte ölen şahsa ait gayrimenkul, para, araba gibi varlıklar için veraset ve intikal vergi dairelerine başvuruluyor.


Veraset ve intikal vergi dairesi söz konusu mülkler için resmi yazışmalar yapar. Daha sonra veraset ve intikal vergisinin söz konusu olması halinde, vergi borcu mirasçılardan taksitle veya peşin olarak tahsil edilebiliyor. Verginin ödenmesinden sonra, verdi dairesinden alınan belge ile tapuda söz konusu gayrimenkuller mirasçılarına tesçil edilir.


Reddi miras

Ölen bir kimse varlıktan çok borç bıraktıysa, mirasçıları bunu reddedebiliyor. Ancak reddi miras işlemini ölüm gerçekleştikten en geç 3 ay içinde yapması gerekiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön