18 / 04 / 2024

Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?

Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?

Miras hukukuna göre ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır? Sorunuzun yanıtı ile miras sırası ve miras paylaşımı ile ilgili diğer detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?

Bir vefat durumunda, vefat eden kimsenin geride miras bırakması durumunda mirasın kime ne kadar ve nasıl kalacağı akıllarda soru işareti bırakıyor. "Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?", "Ölen kişinin çocuğu ve eşi yoksa miras kime kalır?", "Ölen kişinin kimsesi yoksa miras kime kalır?" gibi..


Miras paylaşımı ile ilgili tüm sorularınızın yanıtına "Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?" sorusu ile başlayalım.


- Eğer vefat eden bir kimsenin çocuğu yoksa; miras eşine ve ölen kişinin anne ile babasının sağ olması halinde hem eşine hem anne ve babasına kalıyor.


- Ölen kişinin anne ve babası yoksa; ancak büyükanne ve büyükbabası varsa miras bu sefer de eşi ile büyükanne ve büyükbaba arasında paylaşılıyor.


- Bu demek oluyor ki; vefat eden kişinin anne ve babası yoksa büyükbaba ve büyükannesi mirasta hak sahibi oluyor. Yani zümre başının hayatta olması nedeniyle kardeşlerine mirastan pay kalmıyor. Yani zümre başı, alt soyun miras almasına engel oluyor.


Vefat eden kişinin eşi ve çocukları yoksa; zümre başı olarak anne ve babası da yoksa miras kardeşlere kalıyor.


- Bunun yanı sıra yukarıda sayılan akraba hısımlarından hiçbiri yoksa yani; eşi, çocukları; anne ve babası; kardeşleri yoksa söz konusu miras devlet hazinesine kalıyor.



Miras intikal işlemleri!
Birinci dereceden mirasçılar kimdir?
Evlat edinilen çocuk mirasçı olur mu?
Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön