18 / 04 / 2024

feraiz miras hukuku

feraiz miras hukuku

Miras hukuku ikinci eş durumunda da vefat halinde resmi evlilik devam ediyorsa mirasın dörtte biri yeni eşe kalıyor. Dörtte üç oranındaki paylar çocuklar arasında eşit bölünüyor....

Miras hukuku mevzuat!

Miras hukuku mevzuatı Türk Medeni Kanunu'nun 495 ve 574. maddeleri arasında düzenleniyor. Kanuna göre yasal mirasçıların kimler olduğu, kime hangi oranda miras payının düştüğü ve mirasta evlatlığın durumu gibi konular düzenleniyor...

Gayrimenkul miras hukuku!

Gayrimenkul miras hukuku, ölen kişinin eşi ve çocuklarının sağ olduğu durumlarda paylaşım açısından önem taşıyor. Gayrimenkulün mirasçılar arasında paylaştırılmasını miras hukuku düzenliyor. Buna göre mirasçılara düşecek pay aşağıda yer alıyor...

Feraiz miras hukuku!

Feraiz miras hukukunda kişi vefat ettikten sonra aile yakınları toplanır ve bir karar verirler. Miras paylaşımında usule göre fazla alanlar az alanlara mallarından vererek eşitsizliği ortadan kaldırmalıdırlar...

2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras hukuku anlaşmazlıklarına hukuki danışmanlık, miras hukukundan doğan davalarda vekillik hizmeti sağlamak amacıyla mesleğini icra eden miras avukat ücretleri merak ediliyor. Peki, 2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Miras hukuku karmaşık işlemleri ve süreçleri oluşturur. Bunlardan biri de babadan kalan hissenin satılma durumudur. Hisseli tapu satışları, belirli şartları gerektirdiği için usulünce yapılması gerekir. Bu noktada 1/ 4 hissenin ne anlama geldiği de önemlidir. Hisseli miras ile ilgili detaylar...

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?

Miras hukuku, bir kimsenin hayatını kaybetmesi durumunda mal varlığının ve mülklerinin yasal mirasçılara nasıl dağıtılacağını düzenleyen önemli bir hukuki alanı ifade eder. Bu alanda, özellikle çocuksuz kişilerin miras paylaşımı ve özel durumlar, toplumda geniş ilgi gören konular arasında yer alır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar..

Miras kalan yurt dışındaki gayrimenkuller nasıl intikal edilir?

Miras yolu ile intikalinde gayrimenkulün bulunduğu ülkenin hukuku uygulanır. Bu durumda mirasçılık belgesinin o ülkenin mahkemelerinden alınması gerekiyor ve ülkenin yasalarına göre intikalin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Yurt dışındaki mirasa Türk hukuku uygulanır mı?

Miras bırakan hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun ve nerede vefat ederse etsin, gayrimenkullerinin (daire, arsa, tarla vb) miras yolu ile intikalinde gayrimenkulün bulunduğu ülkenin hukuku mu uygulanır?

Miras hukuku emekli maaşına tatbik edilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Miras hukuku emekli maaşına tatbik edilir mi? Ölümümden sonra maaşımın hayır kurumlarına ödenmesi istenebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Miras kalan ev için ne yapılmalı? Haklarınız nelerdir?

Aile ilişkilerinde en temel sorunlardan birisi de miras kalan evin paylaşılması durumu oluyor. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, ev miras kalması durumunda yapılacakları anlattı.

Gurbetçinin mirası nasıl alınır?

Vefat edenin, miras bırakan hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun ve nerede vefat ederse etsin, gayrimenkullerinin miras yolu ile intikalinde gayrimenkulün bulunduğu ülkenin hukuku uygulanıyor.

Eş mirasın ne kadarını alır?

Bir kimsenin vefatı durumunda, geride bıraktığı taşınmaz mallar miras hukuku gereğince yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, Eş mirasın ne kadarını alır?

Miras nasıl bölüşülür?

Mirastan kimin nasıl pay alacağı ve yasal hakların nasıl korunacağı Miras Hukuku'nda açıkça belirtiliyor. Peki, miras nasıl bölüşülür?

feraiz miras hukuku Haberi

feraiz miras hukuku


Miras hukuku ikinci eş!


Miras hukuku ikinci eş konusu en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bir örnekle bu durumu açıklamaya çalışalım:


Örneğin öz olan iki kardeşin anneleri vefat ettikten sonra babaları 2003 yılında tekrar evleniyor. Öz anne ve babanın ortak bir tapusu var. Baba da ikinci eşiyle resmen evliyken vefat ediyor. Bu durumda öz iki kardeş ve bir üvey anne kalıyorlar. Buna göre miras paylaşımı nasıl olacak?:


Malvarlığı olarak sadece evlenme tarihi olan 2003 tarihinden önceki gayrimenkul söz konusu ise bu gayrimenkuldeki babanın payının dörtte biri miras hukuku ikinci eş konusuna göre yeni eşe kalıyor. Baba önce öldüğü için 2002 tarihinden önce bu gayrimenkul alınmışsa öz annenin payının dörtte biri  de babaya ait oluyor.


Sonuçta babanın yeni eşine kalan öz annenin tapudaki...