29 / 03 / 2024

Fethiye ve Göcek'in yıllık turizm değeri 378 milyon TL!

Fethiye ve Göcek'in yıllık turizm değeri 378 milyon TL!

Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde denizel değerlerin korunmasıyla her geçen gün daha da artan ekonomik değerler içinde sadece turizmin yıllık getirisi 378 milyon TL olarak belirlendi...




Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamındaki Deniz ve Kıyı Koruma Alanları’ndan (DKKA) olan Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde denizel değerlerin korunmasıyla her geçen gün daha da artan ekonomik değerler içinde sadece turizmin yıllık getirisi 378 milyon TL olarak belirlendi.


Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi, ev sahipliği yaptığı denizel canlılar açısından adeta bir bereket yuvası özelliği taşıyor. Bölgedeki 112 denizel makroskobik tür arasında İribaş Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta), 13 tür deniz algleri, 3 tür deniz çayırı, 35 tür balık bulunuyor. Bunun haricinde, 134 tür kuş ve 17 tür memeli yaşıyor.


Yapılan araştırmada, bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin yöreye yıllık katkısı 720 bin TL olarak belirlendi. Dünyada sadece Akdeniz havzasında bulunan deniz çayırları (Posidonia oceanica), ormanlardan beş kat daha fazla karbonu tutup depolayarak iklimin düzenlenmesinde hayati önem taşıyor. Deniz çayırları bu özellikleriyle Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’ne yıllık 1.8 milyon TL değer katıyor. Deniz çayırları ayrıca erozyon kontrolünde de başrolü oynuyor ve bu yönüyle da bölgeye yıllık yaklaşık 872 bin TL yıllık değer sağlıyor


TURİZMDEN 378 MİLYON TL GELİR


Yılda yaklaşık 16 milyon TL tutarında atık su arıtma maliyeti karşılayan bölgede, turizmden elde edilen gelir de parmak ısırtıyor. Toplamda 378 milyon TL’lik turizm geliri, alanda elde edilen toplam gelirin yüzde 95’ini karşılıyor. Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’nde sadece deniz ile ilgili aktivitelerden elde edilen yıllık gelir, 44 milyon TL olarak belirlenirken, bunun 21 Milyon TL’si marinalardan, 11 milyon TL’si de tekne turlarından sağlanıyor.



48 Haber


Geri Dön