19 / 04 / 2024

Fiba Holding, Rusya'da en az 200 mağaza açacak!

Fiba Holding, Rusya'da en az 200 mağaza açacak!

Birçok ünlü markayı Türkiye'ye getiren FİBA Holding, şimdi de Türkiye'den bir markayı yurtdışına açacak. İki perakendeci ile görüştüklerini belirten Hüsnü Özyeğin, Rusya'da en az 200 mağaza açacaklarını söyledi.




Türkiye'nin en büyük gruplarından FİBA Holding, yurtdışındaki perakende mağazalarına bir de Türk markası ekleyecek. Daha önce yurtdışından GAP, Marks and Spencer ve Banana Republic gibi birçok yabancı markayı Türkiye'ye ve farklı ülkelere getiren FİBA, aynı zamanda üretici olan bir Türk tekstil markasını Rusya pazarına götürecek. FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye'de ithal ürünlere karşı olan gümrük vergilerin artması nedeni ile yurtdışından marka getirmenin cazibesinin kalmadığını belirterek şimdi yerli bir markayı yurtdışına açacaklarını belirtti. Özyeğin, "Yerli üretici bir markayı bizim yurtdışında coğrafyasını iyi bildiğimiz ülkelere götürebilir miyiz diye bakıyoruz. Rusya'yı en iyi tanıyan perakendeciyiz. Dolayısıyla sermaye desteği ile daha çok hızlı potansiyeli olan arkasında üretim kapasitesi ve bilgisi bulunan firmalar ile görüşüyoruz. Rusya'da 2-3 mağaza ile yetinmeyip en az 200 mağaza açarız" diye konuştu. 

FİBA Holding Rusya'ya ilk giden gruplardan biri olarak şu anda ülkede yaklaşık 100 bin metrekareye yakın satış alanı ve bin 750 personel ile faaliyette.

 

"Güneş enerjisi için doğru zaman"

Yeni dönemde odaklanacakları alanlardan birinin de güneş enerjisi olduğu bilgisini veren Hüsnü Özyeğin, Türkiye'de güneş enerjisi yatırımlarının çok daha kolay hale geldiğini söyledi. Şu anda yarım megawatta kadar lisans alma zorunluluğunun olmadığınıhatırlatan Özyeğin, güneş enerjisi çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Güneş enerjisi ile ilgili ilk denememizi üniversitemizde yaptık. Şimdi bunu ticari olarak yapmak istiyoruz. Enerji Bakanlığı çok akıllı bir şey yaptı AB'liler gibi bu işe erken sübvansiyon vermedi. Şimdi teknolojinin fiyatı çok aşağı düştü. 4-5 sene önce 4.5 milyon euro olan megavat yatırımı şu anda 1 milyon euroya indi. Onun için Türkiye'de güneş enerjisi yatırımı için doğru zaman; biz ona da yavaş yavaş giriyoruz. Lisnans almadan 1 megawatt koyabileceğimiz yerleri seçeceğiz." 

Yunanistan'daki 50 milyar euroluk özelleştirme ihaleleri ile de ilgilendiklerini belirten Özyeğin, Atina'da özelleştirme idaresi ile görüştüğünü fakat hazırlıklar tamamlanmadığı için şu an beklediklerini söyledi. Özyeğin ayrıca bu yıl özelleştirme ihalelerine de gireceklerini söyledi. 

 

"Bazen rüyada mıyım diye düşünüyorum" 

Hüsnü Özyeğin Merkez Bankası politikalarını da değerlendirdi. Merkez Bankası'nı en iyi takdir edenlerden biri olduğunu vurgulayan Özyeğin, "Her zaman söylüyorum Merkez Bankası çok başarılı. Bunu benim söylemem önemli değil. Dünya, Merkez Bankası başkanımızı en başarılı başkan olarak seçti. Ben bunu en iyi takdir edenlerden biriyim. 37 yıldır bankacılık yapıyorum; Türkiye'de yüzde 100 faizleri yüzde 80 enflasyonu görmüş insan, yönetici olarak söylüyorum: Şu anki faizlere ve enflasyon oranına 'rüyada mıyım' diye balkıyorum. Hala adapte olmakta güçlük çekiyorum. Türkiye'de politika faizi enflasyonun 1.5 altında" şeklinde konuştu. 


Dünya


Geri Dön