28 / 03 / 2024

Fikirtepe depreme karşı yeniden inşa ediliyor!

Fikirtepe depreme karşı yeniden inşa ediliyor!

Olası depreme karşı yapı dönüşümünü hedefleyen Fikirtepe Kentsel Yenileme Projesi'nin imar planı kabul edildi. Parsellerini birleştiren gönüllülere imar artışı verilecek ve riskli binalar yeniden inşa edilecek



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi depreme karşı dayanıklı yapılar üretilmesinin önünü açacak 'Fikirtepe Kentsel Yenileme Projesi'nin imar planını oybirliğiyle kabul etti. Proje gereğince, arsa parsellerini birleştiren vatandaşlara imar artışı verilecek ve riskli binalar yıkılarak yeniden inşa edilecek. Pilot bölge olarak seçilen Fikirtepe'deki uygulamanın, tüm İstanbul'a yayılması hedefleniyor. Uygulama, Kadıköy'ün riskli binalarının yaygın olduğu Merdivenköy, Eğitim, Dumlupınar ve Fikirtepe mahallelerini kapsıyor. Kadıköy Merkez ile E-5 (D-100) Otoyolu Ara Bölgesi ise uygulama dışında tutuldu.

KÜçÜK SANAYİ ALANLARI
Proje uyarınca, mevcut yerleşimde düzensiz ve sağlıksız konut alanları sıhhileştirilecek ve donatı alanları artırılarak kentsel yaşam standartları yükseltilecek. Proje kapsamında küçük sanayi alanları da dönüşüme tabi tutulacak. Bu kapsamda bölge imar planlarındaki fonksiyon değişikliğiyle 'Ticaret+ Konut+Hizmet Alanı'na dönüştürülecek. Binaların yeniden inşa edilmesini teşvik etmek amacıyla yapılan yeni imar düzenlemesiyle de inşaat hakkı artışı sağlanıyor. Buna göre 600 metrekareye kadar olan parsellere yüzde 10; 601-1200 metrekare arası parsellere yüzde 20; 1201-2500 metrekare arası parsellere yüzde 25; 2500-4000 metrekare arası parsellere yüzde 35; 4001 metrekareden büyük parsellere ise yüzde 50 ilave imar artışı verilecek. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülen imar planı, tüm partilerin desteğiyle ve oybirliğiyle onaylandı. Projeye destek veren CHP Grup Başkan Vekili Atalay Oğul, yerinde ve güvenli bir dönüşümün İstanbul için çok önemli olduğunu belirterek, 'Böyle bir raporu oylamaktan gurur duyuyoruz' dedi.
Sabah/Zeynel Yaman

Basında yer alan diğer haberler:

 

Fikirtepe"de deprem dönüşümü başlıyor

Başkan Kadir Topbaş"ın, vatandaşların rızasıyla parselleri birleştirerek ve imar artışı vererek İstanbul"u yenilemeyi amaçlayan projesinde sona yaklaşıldı. Kadıköy Fikirtepe ve çevre mahallelerden başlayacak projenin uygulama planları Büyükşehir Belediye Meclisi"nde oybirliğiyle kabul edildi.

İstanbul"da kentsel dönüşümün önünü açacak örnek proje

İstanbul"un, vatandaşların rızasıyla modern ve depreme dayanıklı şekilde yeniden imar edilmesini amaçlayan kentsel dönüşüm çalışmaları Kadıköy"ün bazı mahallelerinden başlıyor. Proje; İstanbul"daki riskli yapıların, imar artışı sağlanarak ve parselleri birleştirerek yerinde dönüşümünü amaçlıyor. Vatandaşların rızasını alarak depreme karşı daha dayanıklı bir şehir oluşturmayı amaçlayan çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi"nde uygulama aşamasına getirildi. Mecliste görüşülen œ1/1000 ölçekli Kadıköy Fikirtepe Uygulama İmar Planı Teklifine ilişkin rapor oybirliğiyle kabul edildi.

Meclis toplantısında raporla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, depremin Türkiye"nin ve İstanbul"un bir gerçeği olduğunu belirterek, œİstanbul"da 2004 yılından beri kamu binaları, yollar ve viyadükler bilimsel çalışmalarla depreme karşı güçlendirildi. İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi"nde şehrimizin depreme karşı yenilenmesi için çalışılıyor. Fikirtepe"den başlayan yenileme çalışmaları Başkanımız Kadir Topbaş"ın talimatı ve vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda İstanbul geneline yayılacak diye konuştu.

Projeye destek veren CHP Grup Başkan Vekili Atalay Oğul da yerinde ve güvenli bir dönüşümün İstanbul için çok önemli olduğunu belirterek, œBöyle bir raporu oylamaktan gurur duyuyoruz şeklinde konuştu.

Yeşil alanlar artacak ve sanayi dönüştürülecek

Kabul edilen raporla œFikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallelerinin bir bölümü fiziksel, sosyal çevreyi iyileştirerek yaşam koşullarını sağlıklılaştırmak amacıyla, 'Özel Proje Alanı' lejantına alındı. Kadıköy Merkez ile E-5 (D-100) Otoyolu Ara Bölgesi uygulama planı dışında tutuldu.

çalışmayla, œmevcut yerleşme dokusu içerisinde düzensiz ve sağlıksız yapılaşmış konut alanları sıhhileştirilecek ve donatı alanları arttırılarak kentsel yaşam standartları yükseltilecek. Proje kapsamında bölgedeki yaşam alanları için olumsuzluk oluşturan küçük sanayi alanları da dönüşüme tabi tutulacak. Bölge, imar planlarındaki fonksiyon değişikliğiyle œTicaret+Konut+Hizmet Alanına dönüştürülecek.

Yüzde 10 ile 80 arasında imar artışı veriliyor

Alınan Meclis kararıyla ayrıca; 600 metrekareye kadar olan parsellere yüzde 10, 601-1200 metrekare arası parsellere yüzde 20, 1201-2500 metrekare arası parsellere yüzde 25, 2500-4000 metrekare arası parsellere yüzde 35, 4001 metrekareden büyük parsellere ise yüzde 50 ilave imar artışı verilecek. 4001 metrekareden büyük parsellerde ayrıca uygulama alanının yüzde 10"u yeşil alan yapılmak üzere kamuya terk edilecek. Araç, yaya, imar adası içi yollarla sınırlandırılmış yapı adalarına ise yüzde 80 imar artışı sağlanacak ve uygulama alanının yüzde 20"si park, yeşil alan, kreş, anaokulu, ilköğretim okulu, dini tesis ve Aile Sağlık Merkezi yapılmak üzere kamuya terk edilecek.

Öte yandan karar doğrultusunda, inşa edilecek binalarda yine parsellerin büyüklüğüne göre 1. ve 2. bodrum katlar ile çatı katları emsal dışı tutulacak. Emsal değerinin yüzde 20 ile yüzde 40"ına kadar spor, sosyal-kültürel tesisler, anaokulu, kreş, yeşil alan, eğitim, sağlık, vb. donatı alanları yer alabilecek.
İBB

 


Geri Dön