25 / 04 / 2024

Fikirtepe'de ilk kazma vuruldu!

Fikirtepe'de ilk kazma vuruldu!

İstanbul'da yılan hikayesine dönen Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çalışmalar başladı. Projede evlerin 4 sene içerisinde hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. 



İstanbul'da kentsel dönüşümün çıkmaza girdiği bölge olan Fikirtepe’de sorunlar çözüme kavuştu. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; projelerde çalışmalar için düğmeye basıldı. Bazı müteahhitlerin inşaatları yarım bırakması ile binlerce ailenin mağduriyetine sebep olduğu bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmiş, Bakan Murat Kurum “Projeleri biz tamamlayacağız” açıklaması yapmıştı. İşte bu projelerde bakanlık iştiraki Emlak Konut GYO eliyle inşaatlar başladı. 

Fikirtepe de ilk kazma vuruldu!

8 milyar TL'lik yatırım 

60 bin kişiyi ilgilendiren 8 milyar lira değerindeki ‘Yeni Fikirtepe’ projesinde ihale sürecini Emlak Konut GYO gerçekleştiriyor. Bölgede ihalesi tamamlanan ve ruhsatı alınan alanlarda inşaat çalışmaları başladı. ‘Yeni Fikirtepe’ projesinde konutların hak sahiplerine etaplar halinde 4 senede teslim edileceği belirtildi. 

Yeşil alan arttı 

İstanbul’un pilot kentsel dönüşüm bölgesi olan Fikirtepe’de vatandaşların hak kaybı yaşamaması için emsal 4 olarak kabul edildi. Yapılan yeni planla da toplam yeşil alan miktarı yüzde 70 çoğaltıldı. Her bir yapı adası için ayrı ayrı değil, tüm bölge için bütüncül yaklaşımla geniş park, yeşil alan yapılacak. Böylece ‘Yeni Fikirtepe’ projesinde kesintisiz yeşil koridorlar, kesişim noktalarında ise geniş park ve sosyal donatıların yer alması sağlandı. Bu kapsamda projenin bir önceki planında 101 bin 693 metrekare park alanı bulunurken bu oran yapılaşma alanı değiştirilmeden yeni planda 173 bin 620 metrekareye yükseltildi. 

Fikirtepe de ilk kazma vuruldu!

Riskli evler boşaltılacak 

Bölgede yeni projelere başlanılması için riskli evlerin boşaltılması gerekiyor. Bakanlık yetkilileri Mayıs ayında yaklaşık 6 bin ev ve işyerine tahliye bildirim yollamıştı. Vatandaşa tahliye için verilen süre 1 Ekim’de sona erecek. Yeni Fikirtepe projesi kapsamında evini tahliye eden ya da edecek olanlara her ay kira yardımı sağlanacak. İstanbul’da dönüşüm projeleri için belirlenen aylık kira yardımı, 1.150 lira iken bu Fikirtepe bölgesi için 1.500 lira olarak tespit edildi. Projelerde vatandaşla paylaşım oranı ise yüzde 50 oldu. Örneğin arsa sahibine ait 40 metrekare arsa varsa, emsal inşaat alanı hakkı 160 metrekare oluyor. (40 m2 x 4 emsal) Paylaşım sonrası vatandaşa yüzde 50’ye denk gelen 80 metrekare bağımsız birim düşüyor.

3 aşamada bitirilecek 

2007‘de ‘kentsel dönüşüm alanı’, 2013’te ‘riskli alan’ ilan edilen Fikirtepe’de binlerce kişi mağdur olunca bakanlık sürece el koydu. Şimdi bakanlık 3 aşamada Yeni Fikirtepe’nin inşaatını bitirecek. İlk aşamada henüz tahliye ve yıkımın yapılmadığı alanların boşaltılıp yıkılması, ikinci aşamada yerinde dönüşüm anlayışı ile depreme güvenli evlerin tamamlanması, üçüncü aşamada ise bağımsız birimlerin hak sahiplerine dağıtımı amaçlanıyor.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde teslimler 2023'e kadar tamamlanacak!


 


Geri Dön