24 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm düğümü nasıl çözüldü?

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm düğümü nasıl çözüldü?

Kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra birçok firma eliyle yenilenme çalışmalarının başladığı fakat yaşanan sorunlar sebebiyle adeta bir kördüğüm haline gelen Fikirtepe Projesi'nde dönüşüm düğümü nasıl çözüldü? İşte detaylar...



Fikirtepe'de süreç nasıl işledi?

İstanbul Fikirtepe'de yer alan gecekondular 1984'te yasalaştı. Hak sahiplerine 1991'de tapular dağıtıldı. Konu ile ilgili olarak yaşanan gelişmelere göre, zaman içerisinde gecekondular binalara dönüştü ve 2005'te özel proje alanı ilan edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007'de "Kentsel Dönüşüm Alanı" olarak belirlendi.

"Özel Proje Alanı" olarak 2008'de planlanan bölgede 1/1000 ölçekli UİP çalışmasına başlanırken 2010'da ise toplamda 14 bin 629 yeni konut inşa edilmesi hedeflendi. Bu sayı daha sonra 35 bine yükseldi.

Daha sonra 2012 tılında  6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" hakkında kanun çıktı. İstanbul Fikirtepe, 2013 yılında riskli alan ilan edildi, 2015 yılında Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi meslek odaları tarafından yargıya taşındı ve konuyla ilgili olarak plan iptalleri başladı.

2020'nin Fikirtepe'sinde de yıkımları gerçekleştirilmiş ancak  inşaatı başlanmamış alanlar bulunuyordu. Yüklenici firmaların süreci tamamlamayacağını bildirmeleri, kira yardımından yararlanamayan hak sahipleri, başlanmış fakat bazı gerekçelerden dolayı süremeyen projeler de gündeme geldi.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sorunun çözümü için kentsel dönüşüm sürecini tamamlayamamış toplamda 55 hektarlık alanda büyük dönüşümü başlattı. İmar planları ve uygulamaları kısa zamanda tamamlandı. İki irtibat ofisi kuruldu ve hak sahiplerine bilgilendirme ve kira yardımı süreçleri başlatılmış oldu.

Fikirtepe de kentsel dönüşüm düğümü nasıl çözüldü?

İşte Sayılarla Fikirtepe

Büyük kentsel dönüşüm alanında, mevcutta 1.299 bina ve 5 bin 565 bağımsız bölüm, daha önceden yıkılmış olacak yaklaşık olarak  2 bin bağımsız bölümle birlikte yaklaşık olarak 400 bina yer almaktaydı.

Mevcuttaki toplam1299 bina için 150 günlük bir tahliye süreci tanınmıştı. Yaklaşık olarak 26 bin hak sahibi olan çalışma alanında tüm hak sahipleri ile konuşularak, süreç hakkında bazı  bilgilendirmeler yapıldı. Bu süreç içerisinde tahliyesini yapan hak sahipleri için her bir bağımsız birime 1500 lira kira yardımı verildi ve kiracı olanlara da 3 bin lira taşınma desteği verildi.

Günümüze kadar toplamda 70 milyon liralık kira yardımı ödemesi yapıldı. Aylık yaklaşık 15 milyon lira da kira yardımı yapılıyor.

Söz konusu tahliyeler verilen zaman içinde hak sahiplerinin de desteğiyle herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlandı ve yıkım süreçleri 1 ay gibi kısa zamanda tamamlandı.

Söz konusu büyük dönüşüm alanında 19 yapı adasının ihale ve inşaat süreçleri de tamamlandı. Hızlı bir biçimde inşaat süreçleri sürerken, 2 sene gibi kısa bir zamanda hak sahiplerine yeni Fikirtepe'de yer alan bağımsız bölümleri sahiplerine teslim edilecek.

Alan içerisinde yer alan toplamda 19 yapı adasında 11 bin bağımsız bölüm hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm alanının yüzde 55'lik kısmı donatı alanından meydana gelecek. Fikirtepe'ye 8 eğitim tesisi, 1 sağlık tesisi, 11 cami alanı,1 spor tesis alanı, sosyal ve kültürel tesis alanları ile yaklaşık 120 bin metrekarelik park alanı inşa edilecek.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde son durum ne? 

Keleşoğlu Holding Fikirtepe projesi nerede?

Emlak Konut GYO Fikirtepe 3468 ada 2 parsel için imzalar atıldı!


Geri Dön