29 / 03 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm sevinci!

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm sevinci!

Kadıköy'ün en ihmal edilmiş semti Fikirtepe'de bugünlerde bayram havası esiyor. Fikirtepe'de 9 yıldır kangren olan kentsel dönüşüm sorunu çözüme kavuştu. Bölge vatandaşları sevinçlerini " Şimdi umutlarımız yeşerdi. İnşallah hayal kırıklığına uğramayız" diyerek dile getiriyor...



Kadıköy'ün en ihmal edilmiş semti Fikirtepe'de bugünlerde bayram havası esiyor. Fikirtepe'de 9 yıldır kangren olan kentsel dönüşüm sorunu çözüme kavuştu. Bölge vatandaşları sevinçli.

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Rahmi Turan, bugünkü köşesinde Fikirtepe'deki kentsel dönüşümü kaleme aldı.

İşte Rahmi Turan'ın 'Hayat kurtaran köşe yazısı' başlıklı yazısı...

Kadıköy'ün en ihmal edilmiş semti Fikirtepe'de bugünlerde bayram havası var. O bölgede yaşayan birçok okurumdan mesaj aldım. Mealen şöyle diyorlar:

“Sizin 16 Kasım 2020 tarihinde ‘İmdaat! Ölmek istemiyoruz' başlıklı köşe yazınız hayatımızı kurtardı. Sağ olun, var olun… En ufak bir depremde evlerimiz yıkılacak haldeydi. Uzun yıllardır hiç kimse bizimle ilgilenmiyordu… Hele Kadıköy Belediyesi suratımıza bile bakmıyor, bizlere ‘üvey evlat muamelesi' yapıyordu. Seçim zamanı bizden oy isteyen Belediye bugüne kadar bizim hiçbir hakkımızı korumadı. Fakat sonunda uyandık! Artık buna göre davranacağız.”

★★★

Okurlar şu mealde devam ediyorlar:

“Sizin, Fikirtepe'nin dramını dile getiren yazınızdan birkaç gün sonra bir mucize oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geldi. Bölge tarihinde ilk defa böyle bir şey oluyor.

Fikirtepe'deki bir otelde ‘Kentsel Dönüşüm' için hak sahiplerinin temsilcileriyle buluşan Şehircilik Bakanı Kurum, “Devletimiz elini taşın altına koydu. Bakanlık olarak  TOKİ  ve Emlak Konut eliyle inşaatların yapım sürecine giriyoruz. Fikirtepe bir şehircilik başarısı olacak” dedi.

“Yıllardır ilk defa yüzümüz güldü. Bizleri ölümden kurtaracak olan devletimize şükran duyuyoruz.”

Fikirtepeliler özetle böyle diyorlar. Yazılan mektuplar çok uzun…

9 yıldır kangren haline gelen sorun böylece çözüme kavuşmuş görünüyor. Demek ki, istenirse oluyormuş! Fikirtepe'nin hazin öyküsü Ülkemizde Fikirtepe semti durumunda olan birçok bölge var. İnsanlar gidecek başka yerleri olmadığı için çürük- çarık evlerde kelle koltukta oturuyorlar.

Devletin Fikirtepe'de olduğu gibi bunlara da el atması lazım. Bir okurum şöyle yazıyor:

“Ben Fikirtepe'de doğdum. Çocukluğum, gençliğim, 40 yılım, rahmetli babamın 3 katlı, sobalı evinde geçti. Çocukluğumda yıllarca çeşmelerden evimize bidonla su taşıdık. Yıllarımız yoksulluk ve sefalet içinde geçti.

Zengin Kadıköy'ün göbeğinde ilkel ve hazin bir hayat yaşadık. Yağmuru hiçsevmiyorduk. Her yağmur yağışında ayakkabılarımız, çoraplarımız balçığa saplanmış gibi oluyordu. Bizim evlerin tapularında ‘ARSA' ibaresi vardır. Oysa tüm arsalar ikişer, üçer, dörder katlı evlerle doludur ve on binlerce insan yaşamaktadır. Fikirtepe'ye yapı izni verilmediği için mahallemiz, yakınındaki bir Göztepe gibi olamadı. Bunun sorumlusu, Fikirtepe halkının sorunlarını görmezden gelen (başta Kadıköy Belediyesi olmak üzere) gelmiş geçmiş tüm iktidarlardır. Eğer istenseydi, Fikirtepe'nin kaderi yıllar önce değişebilirdi. İşte Kadıköy Fikirtepe'nin özetlenmiş kısa öyküsü böyledir. Şimdi umutlarımız yeşerdi. İnşallah hayal kırıklığına uğramayız!”

3 yılda tamamlanacak! 


Geri Dön