25 / 04 / 2024

Fikirtepeli dönüşüm mağdurları seslerini duyurmak istiyor!

Fikirtepeli dönüşüm mağdurları seslerini duyurmak istiyor!

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları seslerini duyurmak için ‘Lekeye çivi çak’ kampanyası başlattı. Arsa ve konut sahibi 65 bin mağdur sorunlarının çözülmesini bekliyor.



Kentsel dönüşümde 2005 yılında pilot bölge seçilen Kadıköy'ün Fikirtepe ilçesinde arsa ve konut sahibi 65 bin mağdurun sorunları büyüyor. Yıllardır kira desteği alamayan ve evsiz kalan mağdurlar sorunlarının çözülmesini bekliyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre, Fikirtepe’de binlerce kişi bölgede başlayan kamulaştırma nedeniyle mağdur oldu. Mağdurlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği muhtarlar da bulunuyor.

65 bin çivi çakılacak

Fikirtepe'nin Mandıra Caddesi’nde sergilenen ‘Leke Fikirtepe’ isimli enstalasyon, bölge halkının en çok uğradığı yerlerden biri oldu. Kampanyaya özel tasarlanan enstalasyon üzerinde bulunan ev ikonuna, bölgede mağdur olan 65 bin kişiyi temsilen, 65 bin çivi çakılacak.

Fikirtepe’de, arsa ve konut sahibi 65 bin mağduru temsil eden Leke Fikirtepe Platformu seslerini duyurmak için “Sessizliği bozmak için lekeye çivi çak ve paylaş!” kampanyası başlattı. 

Mağduriyet arttı

Bölgedeki sorunların tek çözüm adresinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu söyleyen Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, “Hak sahibi arsa ve konut sahipleri olarak, kentsel dönüşüm kapsamında yaşadığımız mağduriyetimizi sonlandıracak ve bölgedeki sorunları çözecek tek merci olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesini ve konumuzu gündemine almasını bekliyoruz. Evi yıkılan ve kira ödeyecek geliri olmayan vatandaşlar akrabalarının yanında, sokakta ve çadırda kalıyor. Bölgede faaliyet gösteren inşaat şirketleri iflasa sürüklendi. Bugün gelinen nokta itibarıyla, devlet tarafından plansız bir şekilde başlatılan süreç, büyük bir lekeye dönüştü” diye konuştu.

''Dayanacak gücümüz kalmadı''

Akgüzel, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Benim evim 2015’te kamulaştırma ile elimden alındı. Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Pana Yapı 2011-2015 arasında bölgedeki evlerimizi arsaları aldı. Binlerce mağdur var. Tek bir muhatap bulamıyoruz. Geçen ekim ayında Çevre Bakanı ile görüştük. Emsaller düşürülecek ve mahkemeye gidin denildi. Ama bu mahkemelerin sonuçlanması en az 7-8 yıl sürüyor. Emsaller düşürülürse büsbütün kaybederiz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Bizim beklentimiz hemen evi yapın verin değil. Ama bir muhatap olsun. Bize desin ki şu kadar zamanda evleriniz yapılacak. Yıllardır kira yardımı almıyoruz. 6336 sayılı yasada 36 ay kira alacağmız yazıyor. Ama devlet yetki alanım dışında sana kira vermem diyor.''

Fikirtepe Platformu'ndan Bakanlığa 'yasal düzenleme' çağrısı!

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çilesi!


Geri Dön