20 / 04 / 2024

Fikirtepe'ye 50 bin yeni konut geliyor!

Fikirtepe'ye 50 bin yeni konut geliyor!

Fikirtepe'ye 50 bin yeni konut geliyor. İmzaları, kiraları, imar planları, ruhsatları, çantacıları mültecileri, inatçılarıyla dönüşümün yılan hikayesine döndüğü Anadolu Yakası'nda yer alan Fikirtepe'de mutlu sona yaklaşılıyor...



İstanbul'daki kentsel dönüşüm uygulamalarında gözlerin çevrildiği Kadıköy Fikirtepe'de dört yıldır devam eden sıkıntılı süreç bitiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaat firmalan ile anlaşamayan hak sahiplerinin mülkleri için acele kamulaştırma sürecini başlatmasıyla birlikte dönüşüm çalışmalarının hızlandığı Fikirtepe'de toplam 64 adada yapılacak dönüşüm çalışmalarında yaklaşık 50 bin konutun inşa edilmesi planlanıyor. Hali hazırda 4 firmanın ruhsat alıp inşaata başladığı 1.5 milyon metrekare büyüklüğe sahip bölgede, 2015 yılı itibariyle 20 firmanın daha kazmayı vurması bekleniyor. 18 firma kamulaştırma kararlarının sonucunu beklerken, Nuhoğlu, ve Pana Yapı ruhsat çalışmaları için başvuruda bulundu.

 

SÜREÇ NASIL İSLİYOR? 


Fikirtepe'de dönüşümde 2/3 çoğunluğu sağlamış olan firmalar tarafından anlaşmaya katılmayan malikler için Bakanlık tarafından gereğinin yapılması için İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlendirildi. İl Müdürlüğü, bu kapsamda yüzde 90 ve üzeri anlaşma sağlanmış proje adaları başta olmak üzere söz konusu başvurular değerlendirilerek anlaşmaya katılmayan maliklere karara katılmaması halinde acele kamulaştırma yoluna gidileceğine dair yazılı bildirimler yapıyor. 


KAMULAŞTIRMALAR BAŞLADI 


Taraflar arasında uzlaşmanın sağlanması adma kendisine tebligat yapılan malikler ve ilgili firmalar İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde bir araya getirilerek tarafların anlaşmama noktasındaki sorunlarım dile getirmek üzere toplantılar düzenleniyor. 


Toplantılar sonrasında yapılan yeni anlaşmalara ilişkin sözleşmeler ve tapu kayıtları ile anlaşmaya hâlâ katılmayan maliklerin güncel listesi acele kamulaştırma sürecinin başlatılması için İl Müdürlüğüne iletiliyor. 


Son durumda anlaşma sağlanamayan maliklerin bilgileri acele kamulaştıma işlemleri başlatılmak üzere Defterdarlık kanalıyla mahkemeye iletiliyor. 


Projeler hazır, satışlar ruhsatı bekliyor 


Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasının ardından projelerin tanıtımı da hız kazandı. 

Bölgede toplam 5 adada inşaat geliştirecek olan Vartaş, Renovia İstanbul'un tanıtımını yerli ve yabancı yatırımcılara yaptı. 3 bin konutluk projeye 700 milyon liralık yatırım yapılacak. Ruhsat çalışmalarının devam ettiği Renovia İstanbul'un ilk etabında bin 100 konut yer alacak ve metrekare birim fiyatları 5 bin 500 lira ile 8 bin lira arasında olacak. 2017 yılı başmda teslim edilmesi öngörülen ve Alman Stern Yatırım'm yüzde 50 ortak olduğu proje Tabanlıoğlu Mimarlık imzasını taşıyor. Fikirtepe'nin ilk ofis projesi olan Businist Office Selimoğlu Group, Vartaş Yapı ve Rochel Yapı ortaklığıyla kurulan SVR Grup tarafından hayata geçirilecek. Toplam yatırım değeri 550 milyon TL olan projede metrekare satış fiyatları 4 bin dolardan başlayıp 6 bin dolara kadar yükseliyor. Ruhsat çalışmalarının devam ettiği projede, 270 bin metrekarelik ticari alanlardan oluşan inşaat yaptıklarım kaydetti. Birinci etabında 393 ofisin bulunacağı Businist Office projesi, 4 yüksek 2 alçak olmak üzere toplamda 6 kuleden oluşacak. 

Projedeki ofislerin büyüklükleri 45 ile bin 250 metrekare arasında değişiyor. 


Selimoğlu Group ve Pana Yapı ortaklığıyla Fikirtepe'de 150 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen "Brooklyn Park" projesinde ise 731 konut ve 13 ticari ünite yer alacak. 

Toplam 113 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projede, 150 milyon liralık yatırımla inşa edilecek. Ruhsat çalışmalarının devam ettiği projede, konutlarm büyüklükleri 55 ile 255 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. 


Sözcü Emlak


Geri Dön