25 / 04 / 2024

Fikri Işık: Askeri tesisler 1 ay içinde taşınacak!

Fikri Işık: Askeri tesisler 1 ay içinde taşınacak!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ankara ve İstanbul'daki askeri tesislerin 1 ay içerisinde taşınmasını hedeflediklerini açıkladı.



Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.


Askeri birliklerin şehir dışına taşınması

Şehrin dışına taşınması planlanan askeri birliklerin bıraktıkları alanların durumu ile taşınma takvimine yönelik soru üzerine Işık, "Özellikle  Ankara  ve İstanbul içindeki birliklerin taşınma hazırlıkları başladı. Hedefimiz de önümüzdeki bir ay içinde bu taşınmayı tamamlamak. Şu anda ağustosun ortasındayız 15 Eylül'e kadar bu Ankara ve İstanbul içindeki taşınma kararı alınan birliklerin taşınmasını hedefliyoruz. Bununla ilgili kuvvetlerimiz çalışmalarını sürdürüyor" dedi.


Işık, taşınma işleminin bitmesinin ardından bu alanların büyük oranda halkın kullanımına sunulacağını ifade etti. Genelkurmay Başkanlığının taşınacak birlikler arasında yer alıp almayacağının sorulması üzerine Işık, "Kısa vadede Genelkurmay Başkanlığının taşınmasından ziyade Milli Savunma Bakanlığına yeni bir binanın yapılması ve bakanlığın yeni binada faaliyete geçmesi daha öncelikli tercihimiz. Bununla ilgili çalışmalar yürüyor" diye konuştu.



AA


Haber Dünya'da şu şekilde yer aldı;


Bakan Işık, Ankara ve İstanbul'daki askeri tesislerin 1 ay içerisinde taşınmasını hedeflediklerini açıkladı.


Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Habertürk televizyonunda darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler ve TSK'nın yeniden yapılandırılması ile ilgili soruları yanıtladı.


"Zaruri durumda yetecek kadar pilotumuz var ama dünya standartlarını karşılamak istiyoruz, onlar için özel düzenleme yapıyoruz" diyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Yeni kanun hükmünde kararname (KHK) hazır. 265 pilot ihraç edildi, acil durumlarda yetecek pilotumuz var ama olması gerekenin altındayız. Bu KHK, FETÖ'nün zorla ayrılmasına neden olduğu, sınıf subaylarının dönüş hakkı gibi pek çok düzenlemeyi içeren bir kararname olacak. Önceki KHK'daki bazı teknik düzeltmeler olacak. KHK hazır, yayınlanmasını bekliyoruz."


Işık, askeri tesislerin taşınma hazırlıklarının başladığını ve hedeflerinin bu taşınmayı bir ay içinde tamamlamak olduğunu da belirterek, "Eylül'ün 15'ine kadar Ankara ve İstanbul'daki birliklerin taşınmasını hedefliyoruz. Çalışmalar sürüyor, planlama yapıldı. Bazı birlikler 10 gün, bazıları 20 gün, bazılar bir ay içinde taşınacak. Bu alanlar halkın kullanımına ve kamuya sunulacak" diye konuştu.


3 askeri ateşe kayıp


Bakan Işık ikisi Yunanistan'da biri Bosna-Hersek'te olmak üzere üç askeri ataşenin halen kayıp olduğunu söyleyerek, bunların İtalya'da olduklarını tahmin ettiklerini bildirdi.


"Ümit ediyorum ki İtalya da bu konuya hassasiyet gösterecektir" diyen Işık, TSK'dan şu ana kadar 3,185 kişinin ihraç edildiğini bunun 151'inin general ve amiral olduğunu kaydetti.


Işık, 15 Temmuz benzeri kitlesel bir kalkışmanın yeniden mümkün olduğunu düşünmediğini ama bireysel ya da nokta hareketler olmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyleyerek, Gülen yapılanması ile PKK arasında işbirliği olduğunu yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:


"Terörle mücadelede geçmişteki bazı olaylara bakınca PKK ile FETÖ arasında işbirliği varmış diyorsunuz."


'Beklentimiz özeleştiri yapmaları'


NATO ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir sıkıntı bulunmadığını da belirten Işık, şunları kaydetti:


"NATO'nun kurumsal yapısı ile ilgili bir sorun yok. Sorun NATO üyesi ülkelerin 15 temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili yaptığı açıklamalar ve o gece demokrasi için Türk halkının gösterdiği tavrı anlayamamış olmaları. Beklentimiz NATO üyesi ülkelerin bir özeleştiri yapmasıdır."


Işık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son Rusya ziyaretinin ardından iki ülke ilişkileri ile ilgili soru üzerine de şöyle konuştu:


"Türkiye DAEŞ ile mücadelesine kararlılıkla devam edecek; koalisyonla Türkiye'nin yapacağı çalışmalar aksamadan devam edecek. Savunma sanayinde de Türkiye ile Rusya arasında yeni bir dönemin açıldığını söyleyebiliriz."


Dünya



Geri Dön