29 / 03 / 2024

Filistin yönetiminden İsrail’in Yahudi yerleşim planına kınama!

Filistin yönetiminden İsrail’in Yahudi yerleşim planına kınama!

Filistin yönetimi, İsrail hükümetinin Yahudi yerleşimciler için işgal altında yer alan Batı Şeria’da 2 binden fazla yeni konut inşa etme planına onay vermedi.



Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail’in söz konusu konut inşa etme planının uluslararası tüm sözleşmelere ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, kınama mesajı yayınladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İsrail'in, uluslararası toplumun suskunluğu ve “karşılıksız normalleşmeler” gölgesinde Filistin topraklarını “çalmak” için Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerine devam ettiğinden bahseden Ebu Rudeyne, Donald Trump idaresindeki ABD yönetiminin de İsrail’in işgal ve Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerini kayıtsız şartsız destek verdiğini ifade etti.

İsrail’in Yahudi yerleşimciler için Batı Şeria’da konut inşa etme planına onay vermeyen Ebu Rudeyne, uluslararası topluma bir kez daha İsrail’e baskı yapma ve başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız egemen bir Filistin devletinin kurulmasıyla adil ve kapsamlı bir barışın tesisi için devreye girmesi çağrı yaptı.

Yahudi yerleşimcilere yakınlığı bilinen İsrail'in "Kanal 7" televizyonuna göre, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Filistin Topraklarında bulunan Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) bünyesinde yer alan Sivil İdare Birimi Yüksek Planlama Kurulu, Batı Şeria'da 2 bin 166 konutun inşasına onay verilmişti.

Yüksek Planlama Kurulunun yarın da yine Batı Şeria'da başka konut projelerine onay verilmek amacıyla toplanacağı kaydedildi.

- İşgal altındaki topraklarda yerleşim birimi inşa faaliyetleri sürüyor
İsrail'in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile yaptığı normalleşme anlaşmalarından sonra Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerine devam etmesi dikkatlerden çekiyor.

Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan yazılı açıklamasında, İsrail'in Batı Şeria ile Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerini hiçbir zaman durdurmadığı ifade edilmiş, ABD ve İsrail'in kelime ve kavramlarla oynayarak Arap ülkelerinin "normalleşme oltasına" takılmasını sağladığı kaydedildi.

İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now'ın (Barış Şimdi) verilerine göre, işgal altında bulunan Doğu Kudüs'te 13, Batı Şeria'da 253 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yer alıyor.

Bu bölgede yaşayan 650 binden fazla Yahudi yerleşimci, işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zorluyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altında yer alan topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı oluyor.


Geri Dön