29 / 03 / 2024

Fırat Muşlu: Hepimizin vergileriyle kişiye özel kentsel dönüşüm olmaz!

Fırat Muşlu: Hepimizin vergileriyle kişiye özel kentsel dönüşüm olmaz!

Durak Plus Gayrimenkul AS Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Muşlu, inisiyatifin kat malikleri ile müteahhit arasında kalması sebebiyle afaki rakamlara imza atıldığını ve bu durumun haksız rekabete yol açtığını söyledi...



İstanbul'da deprem riski taşıyan binaların dönüştürülmesi olarak gündeme gelen kentsel dönüşümde mevcut uygulamalar bina dönüşümü ile sınırlı kalıyor. Deprem riskinden çok rant odaklı projelerin öne çıkması gözleri kentsel dönüşüme verilen teşviklere çevirdi. Durak Plus Gayrimenkul AS Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Muşlu, inisiyatifin kat malikleri ile müteahhit arasında kalması sebebiyle afaki rakamlara imza atıldığını ve bu durumun haksız rekabete yol açtığını söyledi. "Vatandaşın vergileriyle kişiye özel dönüşüm olmaz." diyen Muşlu. yasa karşısında herkesin eşit olması gerektiğini ifade etti. Arsa sahiplerinin müteahhitlere güvenemediği için kentsel dönüşüme sıcak bakmadığını belirten Muşlu, "Kentsel dönüşüme bir mecburiyetin olması lazım. Sadece bina dönüşümüyle değil toplu hareket edilmeli. Belediye de belirlediği limitlere uyan ve teminat veren firmalarla bu işi yapmalı. Her iki tarafın da kendini güven içerisinde oturtabileceği bir zemin oluşmalı. Böylece vatandaşın vergileri kentsel dönüşümde doğru projelerin teşvikinde kullanılır." dedi. 


Bugün TV'de Üç Nokta programına konuk olan Muşlu'ya göre çarpık şehirleşmenin temelinde önce binaların yapılması ve planlamanın sonraya bırakılması yatıyor. Aynı hatanın kentsel dönüşüm projelerinde tekrar edilmesine anlam veremeyen Muşlu. "Çarpık kentleşme önce binalar sonra yollar şeklinde ortaya çıkıyor. Bugün aynı hataya düşmemeliyiz. Binaları değil bölgeyi dönüştürmeliyiz. Kentsel dönüşümde şehrin tarihi dokusuna mutlaka sadık kalın malıdır." değerlendirmesinde bulundu. Muşlu. trafik çilesinin çarpık şehirleşmeden kaynaklandığını belirterek "Kentsel dönüşümde çok fazla yanlış planlama var. Daralan şehir yaşamının artık genişlemesi lazım. Şimdiki neslin oyun oynayacak alanı bile yok. 


Şehirdeki dağınıklığı daha huzurlu bir yaşama çevirmek için kentsel dönüşüm olmalıdır. Bina dönüşümü olmamalı birkaç mahallenin birleşimiyle sosyal yaşam alanına çevrilmelidir. Gaziosmanpaşa'da bu iş çok iyi yapılıyor." diye konuştu. 


Tekstilci aileden gelen Muşlu, Beylikdüzii sahilindeki West Mail Marina ile inşaat sektörüne adım attı. İnşaatı tamamlanan West Mali Marina'da deniz kenarında 6-1 villa mevcut. Villaların fiyatı 669 bin dolardan başlıyor. Villalar için. "Özel hayata ve mahremiyete önem veren ailelerin tercih ettiği, şehrin kalabalığından uzaklaşıp daha huzurlu bir yaşam sürdürmek isteyen herkesin rahatlıkla oturabileceği bir proje." nitelemesinde bulunan Muşlu. şöyle devam etti: "Bizde 7 tip villa var. Bahçesi manzarasına göre fiyatlar değişiyor. Bizim fiyatlarımız 7 tip villadan oluştuğu için orta gelire de üst gelire de hitap ediyor. Teknesi olanlar villaların önündeki marinada 5 yıl ücretsiz kullanabilecek." Yabancı yatırımcının Türkiye'den konut almasını teşvik için, kendi ülkelerindeki rahatlık ve özgürlüğü sağlayacak şekilde imkanlar sunulması gerektiğini ifade eden Fırat Muşlu. "Yabancıların mal alırken rahat etmeleri için piyasaların iyileştirilmesi lazım." dedi. 


Zaman 




Geri Dön