24 / 04 / 2024

Fırsatçı müteahhitlere dönüşüm ayarı geliyor!

Fırsatçı müteahhitlere dönüşüm ayarı geliyor!

Türkiye genelinde 6.5 milyon konutun yenilenmesini sağlayacak kentsel dönüşümde, bazı müteahhitlerin, devleti vergisel kayba uğrattığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bunların önüne geçeceklerini açıkladı.




Kentsel dönüşüm avantajını kullanarak devleti ve vatandaşı mağdur eden müteahhite karşı önlemler yolda. Türkiye genelinde 6.5 milyon konutun yenilenmesini sağlayacak kentsel dönüşümde, bazı müteahhitlerin, devleti vergisel kayba uğrattığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ada bazındaki dönüşüm ve 3'te 2 çoğunluk gibi konularda mağduriyetler oluştuğunu belirterek, "Ne yapsan açıkgözler arkadan dolaşıp bir yolunu buluyorlar" derken, bunların önüne geçeceklerini açıkladı. 


Vergisel kayıp oluşuyor GYODER tarafından Samsun'da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'ne katılan Bakan Bayraktar, özellikle İstanbul'da ada bazında dönüşüm gerçekleştirmek isteyen firmalar olduğunu belirterek, "Bu tür dönüşümlerde ada içindeki bir bina riskli ilan ediliyor. Yasa, riskli binanın yıkılıp yeniden yapılmasında vergi ve harçlardan muafiyet sağlıyor. Ancak inşaat firması ada içindeki diğer sağlam binaları da bu kapsamda değerlendirerek vergi ve harç ödemiyor. Yönetmelikte değişiklik yaparak bu tür vergisel kayıpların önüne geçeceğiz" diye konuştu. 


Müteahhit baskı yapıyor Afet Yasası'ndaki 3'te 2 çoğunluk kuralıyla da bazı kişilerin mağdur edildiğini söyleyen Bayraktar, "Müteahhitler 3'te 2 çoğunluk oluşturmak için halk üzerinde baskı yaratıyorlar. Yaşlı, kimsesiz insanların evlerini biz alacağız. Ya da ev sahibi olmalarını sağlayacağız" dedi. 


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'da 28 bin hektar kentsel dönüşüm alanı bulunduğunu, Samsun'daki yaklaşık 400 bin konutun yüzde 30'u yani 120 bininin riskli olduğunu söyledi. Yılmaz, "Ortalama yüzde 50 anlaşma ile konutlar yapsak 240 bin konut yapmamız gerekir. Yerinde kentsel dönüşüm yapılması ile artan nüfus için konutların yapılması ise ancak binaların çok katlı olmasıyla mümkün olur" dedi.


Vatan


Geri Dön