24 / 04 / 2024

Fransa, 300 çadır kenti yıkıp çingeneleri ülkelerine gönderiyor

Fransa, 300 çadır kenti yıkıp çingeneleri ülkelerine gönderiyor

Fransa'da çingenelerin yaşadığı 300 çadır kentin yıkılması bekleniyor



Fransa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 28 Temmuz'da başlattığı "suç karşıtı inisiyatif" kapsamında ülkede yaşayan çingeneler çadır kentlerinden çıkarılarak Orta ve Doğu Avrupa'daki ülkelerine gönderiliyor. Wall Street Journal'da dün yer alan açıklamasında İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, "Bir topluluğu damgalamıyoruz ama insanların kanunlara saygı göstermesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Fransa'da çingenelerin yaşadığı 300 çadır kentin yıkılması bekleniyor. Fransa'daki yaklaşık 15 bin çingene Doğu Avrupa ülkelerinden, özellikle de Romanya'dan göç etmişti. Çingenelerin yoğun olarak yaşadığı Romanya ve Bulgaristan Avrupa Birliği'ne (AB) 2007 yılında üye olduklarında Fransa, bu ülke vatandaşlarının Fransa'da çalışmalarını engelleyen bir karar almıştı. Bu nedenle ülkede yasal olarak çalışamayan çingeneler çadır kentlerde ve gecekondularda barınıyordu.

Fransız hükümeti çingenelerin hangi ülkelerden geldiklerini belirlemek için çadır kentlerde araştırmasını sürdürüyor. Fransa'da kalmasına izin verilmeyen her yetişkin çingeneye 300, her çocuğa da 100 euro "insani geri dönüş yardımı" yapılacak. Ancak Sarkozy'nin başlattığı bu hareket özellikle muhalefet ve insan hakları örgütleri tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.
Referans


Geri Dön