27 / 04 / 2024

Galata Kulesi yenilendi!

Galata Kulesi yenilendi!

672 yıl geçmişi olan tarihi Galata Kulesi yenilendi. İçerisindeki restoran ve tuvaletlerin kaldırıldığı kule artık amacına uygun olarak kullanılacak.



Tarihi ve hikayesiyle İstanbul'un en önemli simgelerinden biri haline gelen Galata Kulesi bugün 672 yaşına girdi. Turistlerin de ilgisinin yoğun olduğu kule 3 aylık restorasyon çalışmalarının ardından yeniden açıldı. Kule bundan böyle amacına uygun olarak müze olarak kullanılacak.

Sabah'tan  Dilek Güngör'ün haberine göre; müzenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy katıldı. Gazetecilerle bir araya gelen Ersoy soruları ve eleştirileri yanıtladı. İlk inşa edildiği tarihten bugüne kadar çok fazla tahribat yaşayan kulelere beton kaplamalar yapıldı.  Tarihi kule adeta beton yığınına döndü. Kültür ve Turizm Bakanlığı da geçtiğimiz aylarda açıkladığı Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamında kuleyi restore etmeye karar verdi.

4 Haziran'da Anıtlar Kurulu'na başvuran bakanlık aldığı onay sonrasında çalışmalara başladı.  Sökümlerin başladığı çalışmalarda bir kamyonet malzeme çıkarıldı.  Kulenin içerisinde yer alan restorasyon ve tuvaletler kaldılırdı. Elektrik aksamları sıfırlandı yangın önlemleri alındı. Yapıdaki çimento içerikli derzler değiştirildi, yeni bir panoramik seyir terası oluşturuldu.
100 günde tamamlanan restorasyon çalışmaları sonucunda dün akşam Zeynep Bastık ve Uninvited Jazz Band'ın sosyal medya konseri ve mapping gösterisiyle yenilenen yüzü ortaya çıktı.

Modern müze kuruldu 

Kulenin terasına asansörle çıkılacağını inerken de merpen kullanılacağını söyleyen Ersoy;
 "Kulenin tüm katlarını gezeceksiniz. İstanbul'un tarihi ve arkeolojik değerlerine bakarak müzede bilgiler alacaksınız. Galata Kulesi bir yönlendirme merkezi haline gelecek. Kulenin içindeki restoran, kafe ne olacak diyorsanız? Etraf restoran, kafe dolu. Biz oradan para kazanmak zorunda değiliz. Biz orada cazibe noktasını turist çeker halde kullanarak, içine modern bir müze kuruyoruz. Dijital etkinlikler olacak içinde. Biz İstanbul'un diğer cazibe noktalarına turisti yönlendirmeliyiz. Para kazanma işini turist yapabilir" diye konuştu.

22 milyona mal oldu 

Sökülen betonların yerine orijinal malzeme kullanıldığını söyleyen Ersoy ;"1960'larda yapılan restorasyonda çürüyen yerler betonla doldurulmuş. Buraya özgü olmayan yapının malzemesi ayrıştırıldı, raspalanarak özgün malzeme kaldı. Horasan harçla tümleme yapıldı" dedi. Ersoy restorasyon çalışmalarının 22 milyon TL'ye mal olduğunu açıkladı. 

Turizmde 11 Milyar Gelir 

Turizm verilerini değerlendiren Ersoy, "Eylülde turist sayısı 11.5 milyonu yakalar. Yılı 15 milyon turist, 11 milyar dolar gelirle kapatırız. Emsal ülkelerin bir miktar üzerinde… Ama şunu söyleyebilirim, 2021-2020'den daha iyi olacak" açıklamasında bulundu.  Sinema, tiyatro ve müze biletlerine uygulanan KDV yüzde 1 KDV'nin uzatılabileceğini söyleyen Bakan Ersoy, turizm sektörü için yeni bir Kredi Garanti Fonu paketi çalışıldığını, önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.

AKM'de büyük sahneye pandemi engeli 

Beyoğlu Kültür Yolu Projesi'nin en önemli ayaklarından biri olan Atlas Sineması'nın 14 Kasım'da açılacağını belirten Ersoy, “Taksim Camii ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 2021'in ikinci çeyreğinde açılacak. AKM inşaatı ilk yarıda bitecek. Küçük sahne de açılabilir. Ancak büyük sahneyi yapan Avusturyalı firma pandemi nedeniyle çalışmalarını aksatınca gecikme oldu. Bu firma meşhur Cirque du Soleil'in de sahnesini yapıyor. O nedenle 2021'in ikinci yarısında büyük sahne faaliyete geçecek" dedi. AKM'nin emsal binaların beşte bir fiyatına mal olacağını anlatan Ersoy, "Rekor sürede bitiyor"dedi.

TMMOB'dan Topkapı Sarayı restorasyonu açıklaması: Bu kadar hız risk taşır!


Geri Dön