20 / 04 / 2024

Galata Kulesi’ni artık Beltur işletiyor!

Galata Kulesi’ni artık Beltur işletiyor!

Galata Kulesi’ni 1985’ten beri işleten şirketin kira sözleşme süresi doldu. Mülkiyet sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sözleşmeyi yenilemedi. Bir süredir tadilatta olan kuleyi İBB şirketi Beltur işletmeye başladı.



Galata Kulesi’ni 1985’ten beri işleten şirketin kira sözleşme süresi doldu. Mülkiyet sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sözleşmeyi yenilemedi. Bir süredir tadilatta olan kuleyi İBB şirketi Beltur işletmeye başladı. 


Tarihi Galata Kulesi’ni artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu Beltur işletiyor. Beyoğlu’nda mülkiyeti İBB’ye ait olan Galata Kulesi’ni 29 yıldır “Ünal Kardeşler varisleri” işletiyordu. Kira süresinin dolması üzerine İBB işletmeciyle sözleşme yenilemedi. Galata Kulesi 29 yıl aradan sonra 16 Nisan 2013’te İBB kuruluşu BELTUR’a devredildi. Tadilata alınan kulenin 8. ve 9. katındaki restoran ve kafesinin tüm tefrişatı yenilendi. Restoranın 68 kişilik kapasitesi yeni düzenlemeyle 100 kişiye çıkarıldı. Tesis yeni haliyle turistlerin yanı sıra İstanbulluların da keyifle zaman geçirip misafirlerini ağırlayacağı bir mekâna dönüştü. Daha önce 250 lirayı bulan mönülerin yerini en pahalısı 35 lira olan mönüler aldı. 


TURİZMCİLER İSTEDİ 

İBB’nin kira sözleşmesini yenilememesinin nedeninin tarihi kulenin İstanbullular ve turizmcilerin isteği doğrultusunda gerçekleştiği bildirildi. 1985’ten günümüze özel şirket tarafından işletilen kuledeki restoran ve kafenin abartılı fiyat politikasının gerek İstanbullular gerekse turizmciler tarafından sürekli şikâyet konusu olduğu ifade edildi. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da bu şikayetleri dikkate alarak Galata Kulesi sözleşmesini uzatmadığı öğrenildi. Tadilatı tamamlanan tarihi tesis yeni işletmecisi Beltur’la İstanbullulara ve turistlere hizmet vermeye başladı.


İSTANBUL'UN SEYİR TERASI

Doğu Roma İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak inşa edilen Galata Kulesi 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi’nde geniş çapta tahrip edildi. Cenevizlilerin 1348’de “İsa Kulesi” adıyla yığma taş kullanarak yeniden inşa ettiği kule yapıldığında kentin en büyük binası olmuştur. Kule Türklerin eline geçtikten sonra hemen her yüzyıl yenilenmiş ve tamir edilmiştir. Sultan III. Murat’ın döneminde bir süre rasathane olarak kullanılan tarihi kule 18 ve 19. yüzyıllarda çıkan yangınlarda hasar gördü ve onarıldı.1965’te başlanıp 1967’de bitirilen son onarımla kule bugünkü görünüme kavuştu. Yüksekliği 69.90 metre, duvar kalınlığı 3.75 m, iç çapı 8.95 m, dış çapı da 16.45 metre olan kuleden İstanbul Boğazı, Haliç ve İstanbul, panoramik olarak izlenebilmektedir.  


Akşam Gazetesi 


Geri Dön