25 / 04 / 2024

Galata Kulesi’ndeki restorasyon projesine Koruma Kurulu'ndan onay!

Galata Kulesi’ndeki restorasyon projesine Koruma Kurulu'ndan onay!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınan tarihi Galata Kulesi’nin beden duvarlarının darbeli matkapla delinmesinden sonra koruma kurulu tarihi kuleyle ilgili restorasyon projesine onay verdi...



İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yaşanan restorasyon faciasından bir gün sonra bir araya geldi. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; 13 Ağustos’ta yapılan toplantı gündeminde tarihi kuleye ilişkin restorasyon projesine de yer verildi. Kurul, tarihi kuleye ilişkin sunulan restorasyon projesini onayladı. 

İBB KARARA İTİRAZ ETTİ

Karara karşı oy kullanan İBB Kurul Temcilcisi Hülya Kök hazırladığı gerekçesinde, “Galata Kulesi’nde basına da yansıdığı ve başkanlığımızca da tespit edildiği şekilde taşıyıcı özgün duvarların hilti ve iş makineleri kullanılarak tahrip edildiği özgün malzemenin parçalandığı, tescilli kültür varlığı taşınmazlar da iş makinesi kullanımının geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlara sebebiyet verdiği, iş makinesi marifeti ile özgün duvarın yıkılmasının kabul edilebilir, bir uygulama olmadığı aşikardır” dedi. 

“Galata Kulesi’nde de onaylı restorasyon projesi olmaksızın restorasyon uygulaması başlamış bugün de kurulumuza bu işlemler başladıktan sonra restorasyon projesi sunulmuştur” ifadelerine yer verilen gerekçede şunlar kaydedildi: 

“Koruma kurulunun izni olmadan, restorasyon projesi kurulumuza sunulup onay alınmadan, hilti kullanımı ile yapının tahribatına sebep olan önce imalat sonra restorasyon projesi yapılması 2863 sayılı K. ve T.V.K.K’nun kanunu bağlamında suç niteliği olup kurulumuzca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğinden ve bu uygulamanın diğer eski eserlerde de aynı uygulamanın önünü açacağı gerçeğinden hareketle konu kurul kararına karşıoy gerekçemdir.”

Mehmet Nuri Ersoy'dan Galata Kulesi açıklaması!


Geri Dön