26 / 04 / 2024

Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmaları ne kadara mal olacak?

Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmaları ne kadara mal olacak?

Geçtiğimiz günlerde başlayan ve tartışmalara neden olan Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmaları ne kadara mal olacak?




Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, bugünkü yazısında Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarını kaleme aldı. İşte Toker'in o yazısı...

Bir önceki yazıda, darbeli kırıcı aletlerle işlem yapılan Galata Kulesi restorasyon projesinin ihalesine ilişkin sorular yöneltmiştim. Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, büyük tepki toplayan görüntülerle ilgili kulede basın toplantısı yaptı. Oradaki açıklamalarını okurken öğrendik ki; AKP İstanbul İl eski yöneticisi Sevilay Tuncer'in şirketi E.S. Yapı ihaleyi 11 milyon TL bedelle üstlenmiş. 22 Haziran 2020 tarihinde ihaleye çıkılmış.

Ancak ihalenin usulüyle ilgili bir bilgi göremedim. Ersoy, kullanılan yöntemin kendilerini de “çok rahatsız ettiğini”, kamuoyunun duyarlığına ise memnun olduklarını söylemiş. Ancak aynı Ersoy, İBB'nin açıkladığı videoyla tepkiler
büyürken paylaşıp kısa süre sonra sildiği tweet tam aksini söylemişti. Genel müdür bir doktorun zorunlu müdahalesinin de pekala işkence gibi algılanabileceği benzetmesiyle hilti ile sökümün zorunlu olduğu savunmasını yapmış, bu tweet'ini Es Yapı'nın sahibi Sevilay Tuncer de hemen paylaşmıştı. Şimdi anlıyoruz görüntüler sosyal medyaya yansımasa o hiltili söküm sürecekti.


Olay derslerle dolu.

Galata Kulesi'nin restorasyon skandalı; demokratik tepkinin, sosyal medyanın, açık ihale yapmanın, kamuoyu denetiminin ve liyakatin önemini gösteriyor. Liyakat demişken, geçen yıl Cumhurbaşkanı kararıyla Vakıflar Genel Müdür Yardımcılığı'na atanan, Okçular Vakfı Kurucu Genel Sekreteri ve eski Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Erol Ökten'in, restorasyon alanındaki yeterliliği konusunda pek çok okur mesajı geldiğini not düşeyim.

 

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'dan Galata Kulesi açıklaması!


Geri Dön