27 / 04 / 2024

Mehmet Nuri Ersoy'dan Galata Kulesi açıklaması!

Mehmet Nuri Ersoy'dan Galata Kulesi açıklaması!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen restorasyonda işlemlerin doğru olduğunu ancak kullanılan ekipmanların yanlış seçildiğini açıkladı...



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NTV'de Funda Görey'in sorularını cevapladı. Ersoy, Galata kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. 

Sözcü'de yer alan habere göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Eğer hava trafiğinde olumsuz bir hareketlenme olmazsa 15 milyon turist sayısını yakalarız diye düşünüyoruz. 11 milyar dolarlık bir geliri de geçeriz diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Ersoy, Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında işlemlerin doğru yapıldığını fakat kullanılan ekipmanların yanlış seçildiğini belirtti. Ersoy, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

"YAPILAN İŞLEM DOĞRU KULLANILAN EKİPMAN YANLIŞ"

"Galata Kulesi'nde bizimde hoş bulmadığımız bir fotoğrafla gündeme geldi. Ama tek bir kare ile yorumlamanın çok hakkaniyetsiz olduğunu belirtmek istiyorum. 1962'li yıllarda ilk kez ciddi bir restorasyon kararı alınıyor. Tabi o zamanki dönemin anlayışında beton ve betonarme kabul görmüş ama bugün kabul görüyor tabi. Vakıflar Genel Müdürlüğü iel birlikte bir restorasyon kararı alındıktan sonra Anıtlar  Genel Kurulu'nun almış olduğu kararla, 'Buraya özgü olmayan yapının malzemenin ayrıştırılması, raspalanarak özgün malzemenin kalması' kararı veriliyor. Özellikle çatı kısmında özellikle o külah kısmı tamamen betonarma hale getirilmiş. Anıtlar Kurulu kararına istinaden çalışma başlıyor. Önce bir raspa yapılıyor sonradan yapılan eklentiler oradan çıkartılıyor. Çürütme ve tümleme dediğimiz bir terim var. Beton orijinal yapıyı çürütüyor. Duvarın belli bir kısmı gitmiş ve tümlerken inşaat demiri betonla yapılmış. Anıtlar Kurulu 'bunu al' diyor. Daha özgün malzeme ile onu tümlüyorsunuz. Yapılan işlemlerde bu aslında. Yapılan işlem doğru kullanılan ekipman yanlış." 

Hilti Türkiye'den 'Galata Kulesi' açıklaması!

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Galata Kulesi açıklaması!


Geri Dön