25 / 04 / 2024

Galatasaray Riva'dan 750 milyon dolar bekliyor!

Galatasaray Riva'dan 750 milyon dolar bekliyor!

Galatasaray sportif anlamda belki de en sancılı dönemlerini yaşıyor. Fakat Polat'ın gelecek planlarında hakim renk pembe. Türk Telekom Arena stat gelirlerini 3'e 4'e katlayacak



Riva, yatırımcının ağzını sulandırıyor. Önemli hatalar yapılmazsa Galatasaray gerçek bir şirketin olmazsa olmazını gerçekleştirebilir: Kar etmek

Sportif anlamda tarihinin en kötü süreçlerinden birini yaşayan Galatasaray, geçtiğimiz hafta içinde Barcelona'nın eski teknik direktörü Frank Rijkaard'la yollarını ayırarak onun yerine taraftarın asla hayır diyemeyeceği Gheorghe Hagi'yi getirdi. Hagi yönetiminde Kadıköy'de Fenerbahçe karşısına çıkan takım, gösterdiği performansla otorite ve taraftarlarını şaşırtırken, şampiyonluk mücadelesini bırakmayacağının da sinyallerini verdi. Fakat daha 9'uncu haftadan Galatasaray lider Bursaspor'un 10 puan gerisinde. Taraftarın gözü sportif başarıda olsa da, Başkan Adnan Polat'ın güvencesi çok daha farklı. çok değil, bundan yaklaşık 4-5 yıl öncesine kadar, kendisine kredi verecek bir banka bulamayan, eski başkanlardan Özhan Canaydın'ın ev ve işyerine gelen hacizlerle mesai harcayan Galatasaray, bugün kara geçmenin hesaplarını yapıyor. çok kötü yönetilen bir halka arz sürecinin ardından, hisseler toplandı, şirketler birleştirildi. 'Ha oldu, ha olacak' diye yaklaşık 15 yıldır gündemde tutulan, yeni statta sona gelindi. Riva arazisinden beklenen gelir bugün dudak uçuklatıyor. Polat'ın deyimiyle buradan sağlanacak gelir 750 milyon doları bulabilir. Bu çerçevede sportif anlamda 96 jenerasyonunu mumla arayan kulüp, mali açıdan ise yepyeni bir sayfa açıyor.

2 YIL İçERİSİNDE POZİTİF NAKİT AKIşžI OLACAK

İKİ hafta önce ekonomi basınıyla Mecidiyeköy'deki kulüp binasında bir araya gelen Başkan Adnan Polat, kulübün mali yapısıyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu:

DÖRT yıl önce göreve geldiğimde 'karanlık bir tünelin içindeyiz' demiştim. Sonra tünelde ışık gördük ama ne olduğu belli değildi. şžimdi tünelden çıktık.

2 YIL içerisinde pozitif nakit akış olacak. Bu yıl için 350 milyon lira gelir, finansman giderleri sonrası 40 milyon lira faaliyet karı var. Amortismanlar düşünce bilançonun dibinde 40 milyon lira zarar çıkıyor.

2005-2006 sezonunda sponsorluk, lisans gibi sözleşmeli gelirler 35 milyon dolarken, bu rakam şimdi 165 milyon dolara çıktı. Galatasaray Store mağazalarının sayısı 2 katına çıktı ve bugün toplam ciro 24 milyon TL.

TÜRK Telekom Arena'daki bir yıllık gecikmenin maliyeti 50 milyon dolar. şžampiyonlar Ligi'ne katılamayarak da 25 milyon dolarlık gelirden olduk.

GS Mobile'da 200 bin kullanıcıya ulaşıldı. GS Bonus Kart kullananların sayısı 100 bini geçti.

Riva'dan 750 milyon $ bekliyor

GALATASARAY'IN mali yapısına en önemli katkıyı ise şüphesiz Riva'da yapılması planlanan inşaat sağlayacak. Polat geçtiğimiz haftalarda Riva için de şunları söylemişti: 'Burada 844 villa yapacağız. 750 milyon dolar ciro bekliyoruz. Buradan sağlanacak geliri futbolcu transferine harcamayacağız. Yine gayrimenkule yöneleceğiz. Yağmurlu gün için saklayacağımız 1-2 arazi alırız. Ayrıca elimize geçen kaynakla Florya'yı da harekete geçireceğiz.'

KADRO DEĞERİ 123 MİLYON EURO

GEçTİĞİMİZ yıl yaptığı transferlerle Türkiye'nin en değerli takımı konumuna yükselen Galatasaray, bu unvanını 2010-2011 sezonunuyla birlikte kaybetti. Bu sezon Misimoviç ve Pino gibi önemli transferlere imza atan Galatasaray 123.9 milyon euroluk değeriyle, transfermarkt verilerine göre takım değerinde Fenerbahçe'nin 25 milyon euro gerisinde bulunuyor. Kadrosunda 30 futbolcu bulunan sarı kırmızılarda bir futbolcunun ortalama değeri de 4.13 milyon euro civarında.

İlk 5 takımın yarısına denk

TAKIMIN en değerli futbolcusu ise açık ara farkla Arda Turan. 16 milyon euro piyasa değeri biçilen Arda'yı Elano ve Misimoviç takip ediyor. İşte Galatasaray kadrosunun en değerli 5 ismi:

Arda Turan 16 milyon euro
Elano 12 milyon euro
Zvjezdan Misimoviç 11.5 milyon euro
Lorik Cana 10 milyon euro
Milan Baros 9.5 milyon euro

14 yılda 145 milyon euro bonservise gitti

GALATASARAY 1996-1997 sezonundan itibaren transfer çalışmalarına ağırlık verirken, kulübün söz konusu tarihten bugüne kadar, transfer ettiği futbolcular için kulüplerine ödediği bonservis ücreti de 145 bin 690 euroyu buldu. Aynı tarihler içinde kulubün bonservis gelirleri ise 83 bin 800 euro olarak gerçekleşti. Buna göre Galatasaray'ın kasasından son 14 sezonda aldığı ve gönderdiği futbolcular için net olarak 61 bin 890 euro çıkmış oldu.

En verimlisi 5 milyon euroluk Gheorghe Hagi

GALATASARAY'DA transfer harekatının başlangıcı olarak geçtiğimiz hafta içinde teknik direktörlük görevine getirilen Gheorghe Hagi'nin takıma dahil edilmesini kabul etmek çok da yanlış olmaz. 1996-1997 sezonu başında dünya devi Barcelona'dan transfer edilen 'Karpatların Maradonası' lakaplı Rumen oyuncu, Galatasaray'ın UEFA ve Süper Kupa'yı kazanmasını sağlayan takımın omurgasını oluşturuyordu. Barcelona'dan 5 milyon euro karşılığında transfer edilen yıldız, bu anlamda Galatasaray'ın tarihindeki en verimli transfer.

TÜRK TELEKOM ARENA 65-70 MİLYON DOLAR GETİRECEK

2011 YILIYLA birlikte Galatasaray ekonomisinin en önemli itici gücü Türk Telekom Arena olacak. Ocakta açılması planlanan stat, şimdiden Galatasaray gelirlerinde önemli artışı beraberinde getirdi. Statta locaların tamamı satılırken, VIP koltukların da yarısı tükendi. Ekim başında satılmaya başlanan kombinelerde ise 7.500 seviyeleri aşıldı. Ali Sami Yen'de en fazla 20 bin kişiye oynayan Galatasaray yeni stadında 30 bin kombine satmayı hedefliyor. 3 yıl için sattığı localardan 45 milyon dolar gelir elde eden kulüp, 1.5 yıllık kombinelerden ise 30 milyon dolar bekliyor. Stadın Galatasaray bilançosuna artısı ise yıllık 65-70 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

EN BÜYÜK GELİR HAKAN şžÜKÜR'DEN

YILLIK bazda düşünüldüğünde bonservis ücreti olarak ortalama 10.4 milyon euro ödenirken, gönderilen futbolculardan da 6 milyon euro kazanıldı. Söz konusu tarihlerde Galatasaray'ın en çok bonservis ücreti ödediği futbolcu, Mario Jardel oldu. 2000-2001 sezonu başında transfer edilen   'Süper Mario' için Porto'ya 16 milyon euro ödeyen kulüp, en fazla geliri ise İnter'e 8.5 milyon euroya giden Hakan şžükür'den sağladı.

POLAT GELDİ BONSERVİS HARCAMASI % 50 ARTTI

GALATASARAY'DA transfer hareketliliği özellikle Adnan Polat'ın başkan seçilmesiyle tavan yaptı. 2008'de göreve gelen Polat, ilk transfer sezonunda, Milan Baros ve Fernando Meira'yı takıma dahil ederken, bu ikiliyi, Elano, Keita ve Misimovic gibi yüksek maliyetli yıldızlar izledi. Polat yönetiminde Galatasaray 47 milyon euro bonservis ücreti öderken, yıl başına ortalama 15.6 milyon euro harcadı. Böylece Polat yönetimindeki sarı kırmızılılarda bonservis harcamaları yüzde 50 artmış oldu.

BORç 10 YILDA 4 KATINA çIKTI

GALATASARAY'IN 1 Ekim 2010 tarihinde yayımladığı çeyrek bilançosuna göre, kulübün 31 Ağustos 2010 itibarıyla 96.2 milyon TL'si kısa, 75.2 milyon TL'si ise uzun vadede olmak üzere 171 milyon TL borcu var. Kulübün 2000 yılındaki borcu 37 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Kulübün 2010 bütçesi 123.7 milyon TL olarak belirlenirken, bu rakam Fenerbahçe bütçesinin neredeyse üçte biri...

Birleşmenin getirisi 1 milyar $

GALATASARAY'IN mali yapısına ilişkin en önemli gelişme geçtiğimiz aylarda yaşandı. Halka açık Sportif Aşž ile Futbol Aşž'nin birleştirilmesiyle, kulüp de ayağındaki prangalardan kurtuldu. Dünyada eşi benzeri olmayan bir halka arzla, kulüp gelirleri Sportif Aşž'de toplanırken Galatasaray yılda 15-20 milyon dolar temettü dağıtıyordu. Giderler ise halka açık olmayan Futbol Aşž'de gözüküyordu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 30 Temmuz'daki onayının ardından şirketler birleşirken, hisselerde bu tarihten itibaren yaklaşık yüzde 65 değer kazandı. Başkan Polat, Ekim ayı Divan Kurulu Toplantısı'nda, birleşmenin Seyrantepe projesinden bile önemli olduğunu belirterek, 'Galatasaray'ın 20 yıllık dönemde 1 milyar doları cebinde kalmıştır' demişti.

HİSSELER 8 YILDA YÜZDE 1.900 ARTTI

GALATASARAY, halka arz işlemini 2002 yılında gerçekleştirirken, bu dönemde hisseleri 17,72 TL seviyesinden işlem görüyordu. Bu tarihten itibaren istikrarlı bir yükseliş trendi yakalayan hisseler dün kapanış itibarıyla 355 TL'ye ulaştı. Böylece Galatasaray hisselerindeki artış 2002'den beri yüzde 1.900 artmış oldu. şžirketin piyasa değeri ise 501.6 milyon dolar.

YARIN Transfer şampiyonu Beşiktaş, ekonomide ne durumda Ne kadar borç var Borç sürdürülebilir mi
Akşam/Onur Demirhisar


Geri Dön