28 / 03 / 2024

Galatasaray UEFA kriterlerini sağlamak için gayrimenkule yöneldi!

Galatasaray UEFA kriterlerini sağlamak için gayrimenkule yöneldi!

Son 3 sezonda zararı 100 milyon Euro'yu aşan Galatasaray, rakamı UEFA'nın şartı olan ‘30 milyon Euro'ya indirmek için inşaatçı oluyor.



Son 3 sezonda zararı 100 milyon Euro'yu aşan Galatasaray, rakamı UEFA'nın şartı olan ‘30 milyon Euro'ya indirmek için inşaatçı oluyor. Bunun için kulübe ait Beyoğlu'ndaki ve Riva'daki arazilerde konut geliştirilecek. Mecidiyeköy 'deki otelin işletmesi için ihale açılacak. Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, “Ayrıca mali rahatlama için yeni arazi ve arsa alımları da yapabiliriz.” dedi.


Son 3 sezonda zararı 106 milyon Euro'ya ulaşan Galatasaray (GS), UEFA kriterlerini sağlamak için gayrimenkule yöneldi. UEFA'nın Finansal Fair Play kriterlerine göre bir kulüp eğer son 3 sezonda 30 milyon Euro'nun üzerinde zarar ediyorsa Avrupa kupalarından men edilmesi ya da transfer yasağı gündeme geliyor. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, “Galatasaray'ın zararı belirlenen kriterin üzerinde. Ancak biz zararlarımızı aşağıya çekmek için sponsorluklar yanında  mevcut gayrimenkullerimizi değerlendireceğiz.” dedi. Dumankaya İnşaat ile yapılan ilk iki yıl için 19 milyon lira ve 3. opsiyonlu yıl için de 11 milyon liralık forma sponsorluğu anlaşmasının detaylarının paylaşıldığı toplantıda konuşan Başkan Özbek, bir gazetecinin ‘Bu yatırımları Dumankaya İnşaat ile mı yapacaksınız?' sorusuna, “Sponsorluk anlaşmasında böyle bir detay yok. Ama gayrimenkul üretimi için biz elbette ki Dumankaya ile de görüşüyoruz.” dedi.


Geçen yıl sponsorluklardan 33 milyon lira kazanan Galatasaray, bu sene yaptığı anlaşmalarla rakamı 42 milyon liraya çıkardı. Kulüp, gayrimenkul sektöründe ise öncelikle 3. köprünün güzergâhında bulunan Riva'daki arazilerine konut ağırlıklı bir proje geliştirmek için düğmeye bastı. Bu araziye konut ve nakliye garajı inşa edilecek ve yılda 7-8 milyon dolar ek gelir sağlanacak. Mecidiyeköy'de inşa edilen Ali Sami Yen Oteli'nin inşaatının ise yarısı bitirildi. Başkan Özbek, “Şu an otelin işletmesi için ihale açacağız. O da yakında belli olacak.” dedi. Bankalara teminat gösterilecek 150 milyon Euro değer biçilen otelin işletmesinden yılda 5 milyon dolar gelir hedefleniyor. “Bunların dışında kulübe ait epey sayıda daire söz konusu. Beyoğlu Hasnun Galip'teki gayrimenkulümüz için de proje çalışması söz konusu. Ayrıca kulübün gelirlerini rahatlatmak için yeni arsa, arazi gibi gayrimenkul yatırımlarını da duruma göre değerlendireceğiz.” dedi.


BU AY 70 MİLYON LİRA KAZANDIK


Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarından Dumankaya İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, hem gönülden sevdiği spor kulübüne hem de Türk futboluna katkıda bulunmak için sponsorluk anlaşmasına imza attıklarını belirterek, “Umarım her iki taraf için de hayırlı olur.” dedi. Dumankaya, sektördeki durgunluğa da değinerek, “Ancak biz de durumlar öyle değil. Bu ay en iyi ayımızı geçirdik. 70 milyon liralık satış yaptık.” dedi. Dumankaya İnşaat bu yıl 1.000 konut satışı hedefliyor. Geçen yıl 800 konut satan şirket, konutlarının ortalama yüzde 30'unu yabancı müşteriye satıyor.


GS, UEFA'dan 1 yıl ek süre istedi


Galatasaray'ın mali hesaplarının son 3 yılda UEFA kriterlerine uyup uymadığını belirleyecek toplantı 5 Ekim'de İsviçre'de yapıldı. Sarı-Kırmızılı kulübün yönetim kurulu üyesi Fatih İşbecer ve sportif direktör Cenk Ergün'ün katıldığı toplantıda, UEFA görevlilerine Galatasaray mali raporu sunuldu. UEFA, Galatasaray'a Finansal Fair Play konusunda son 3 yılda bir uyarı vermiş ve futbolun bağlı olduğu Sportif AŞ'nin yılda en fazla 30 milyon Euro zarar etmesinin kabul edileceğini bildirmişti. Ancak Galatasaray, Ünal Aysal döneminde zararını 90 milyon Euro'ya çıkarınca UEFA tarafından sıkı denetlemeye alınmıştı. Bu durum karşısında öncelikle Sarı-Kırmızılı kulübe 200 bin Euro ceza verilmişti. Bu zarar durumunun sürmesi halinde ise Galatasaray'ın Avrupa kupalarından men edilmesi ya da transfer yasağı gibi cezalara çarptırılması söz konusu olacak. Toplantının ardından Sarı-Kırmızılılar, UEFA'dan 1 yıl daha ek süre istedi.


Zaman


Geri Dön