19 / 04 / 2024

Galatasaray Üniversitesi 2 yıldır restorasyon bekliyor!

Galatasaray Üniversitesi 2 yıldır restorasyon bekliyor!

Galatasaray Üniversitesi’nin 2013 yılında yanan tarihi binası, aradan geçen zamana rağmen hâlâ restore edilmeyi bekliyor. Beşiktaş Ortaköy’de bulunan binaya iki yıl içinde hiçbir tadilat işleminin yapılmaması dikkat çekiyor.



Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy’deki tarihi binası, yangının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ restore edilemedi. 22 Ocak 2013’te yanan tarihi binada hiçbir tadilat işleminin yapılmaması dikkatlerden kaçmıyor. Binanın çatısı tamamen yanarken, duvarlarındaki hasar da hâlâ duruyor. Binanın bahçesinde ise geriye kalan eşyalar bulunuyor.



Üniversitenin Ortaköy’deki tarihi binasında iki yıl önce çıkan yangın, itfaiyenin yaklaşık 4.5 saat süren müdahalesinin ardından söndürülmüştü. Yangın, 22 Ocak 2013 günü saat 19.00 sıralarında 3. kattaki öğretim görevlilerinin kullandığı odada başlamış, ardından çatıya sonra da kampustaki diğer fakültelere sıçramıştı.




KİTAPLAR KÜL OLDU

Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, çatısında çökme meydana gelen bina kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül oldu. Üniversitenin eski rektörlerinden Erdoğan Teziç ve tarihçi İlber Ortaylı ise arşivde bulunan kitaplara dikkat çekmişti. Binada kendi bağışladığı 6 bin kitabın olduğunu söyleyen Ortaylı, bu kitaplardan bazılarının bulunamayacak nitelikte olduğunun altını çizmişti.



1871’DE İNŞA EDİLDİ

Resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı olan bina, Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında inşa edildi. Uzun yıllar Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu’na tahsis edilen bina, 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi’ne ev sahipliği yaptı.

Ahşap binada idari birimlerin bir kısmı, hukuk fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi ve iletişim fakültesi bulunuyor.


Habertürk


Geri Dön